«Хвилює концентрація влади» та «неприємний сюрприз» – західні дипломати та експерти про зміни в українському уряді

06 вересня 2024 р. 15:11

06 вересня 2024 р. 15:11


Парад фото у соцмережах від західних політиків з Дмитром Кулебою після його звільнення з посади міністра закордонних справ – це не що інше, як дипломатичний спосіб висловити свою стурбованість, пояснюють західні експерти. Дипломати в неофіційних розмовах з Радіо Свобода підтверджують цю тезу і називають зміни в уряді неприємним сюрпризом та небезпечною тенденцією у концентрації влади.

Низку компліментів на адресу Дмитра Кулеби західні політики та дипломати відкрито опублікували у себе в соцмережах 5 вересня, як тільки стало відомо, що Верховна Рада проголосувала за відставку міністра. Масштаби, у яких відбувалось «прощання», свідчать не лише про симпатію до політика, наполягає у розмові з Радіо Свобода старший аналітик німецького фонду Маршала у США Джош Рудольф .

«Це один із способів делікатно та дипломатично висловити стурбованість», – сказав Джош Рудольф і нагадав, що це не перший випадок, коли дипломати таким чином реагували на урядові зміни в Україні.

«Те саме відбувалось також кілька місяців тому, коли віцепрем'єр-міністр Олександр Кубраков був дуже раптово звільнений. Наступного дня соціальні мережі били на сполох: кожен посол G7 робив дописи та публікував фото з їхніми улюбленими моментами разом, обіцянками залишатися на зв’язку – наче хтось помер», – нагадує аналітик.

Радіо Свобода поспілкувалось з кількома дипломатами у ЄС, які підтвердили здогадки експертів. «Неприємний сюрприз, сподіваюсь, це не дестабілізує ситуацію», – сказав один із європейських дипломатів. «Мене хвилює концентрація влади – але це не обов’язково пов’язано зі змінами міністрів», – зауважив інший.

Це один із способів делікатно та дипломатично висловити стурбованість

Джош Рудольф

Результати змін в українському уряді свідчать про те, що «Єрмак посилює позиції лояльних функціонерів», висловив свою думку один з дипломатів. Аналітик Джош Рудольф також вважає, що урядові зміни свідчать радше про зростаючу концентрацію влади, аніж залучення свіжої крові. «Просто, в основному, це перестановка та/або підвищення деяких людей, які раніше були близькими та залишаються близькими до Офісу президента», – каже Джош Рудольф і наполягає, відбулося це з браком прозорості та обґрунтувань.

«Верховна Рада дізналась про це в дуже короткий час. Вони мають конституційний обов’язок і роль затверджувати кандидатів. Але їм дають вже готові президентські рішення», – говорить Джош Рудольф. Після останніх урядових перестановок він написав окрему статтю про небезпечну тенденцію з концентрації влади в Україні. «Чесно кажучи, це стало навіть більшою проблемою від корупції», – вважає Джош Рудольф.

Серед європейських дипломатів, з якими спілкувалось Радіо Свобода, були і ті, хто реагував стриманіше. «В Україні було багато змін уряду в минулому і буде в майбутньому. Ми повинні бути стійкими щодо цього. Що дійсно має значення – це курс», – сказав один із дипломатів.

Однозначного ставлення до урядових перестановок на Заході немає. Думки розділились: на тих, хто вважає, що у стані війни український уряд має адаптовувати Кабмін до реальної ситуації, і на тих, хто вбачає у змінах концентрацію влади, – наполягає засновник Brussels Freedom Hub Роланд Фроденштайн .

«Єрмак посилює позиції лояльних функціонерів»

дипломат

«Я б сказав, що реакція Заходу та Європи дещо приглушена з обох сторін, – пояснює Роланд Фроденштайн. – Люди надзвичайно обережні у відвертій критиці Зеленського та української влади».

Аналітик звертає увагу на те, що хоч і було усунуто Дмитра Кулебу, який мав дуже хороші стосунки із західними політиками, певне підвищення отримала Ольга Стефанішина, яка найбільше займалася питаннями вступу в Євросоюз.

«Вона залишається на посаді віцепрем’єр-міністра, і це насправді ознака стабільності, особливо для людини, яка мала багато контактів і багато працювала з колегами з Європейського Союзу. Отже, це неоднозначна картина. І, зрештою, навіть друзі Кулеби тут, у Європейському Союзі, кажуть: «Що ж, якщо це рішення українського уряду, ми повинні його прийняти», – наполягає Роланд Фроденштайн.

Від початку повномасштабної війни в Україні відбулося наймасовіше звільнення міністрів. Президент Володимир Зеленський пояснює це тим, що владні посади потребують «нової енергії». Політологи натомість кажуть , що під «новою енергією» президент мав на увазі зміни всередині команди, а не «нові обличчя». Інша причина перестановок, за словами експертів, – «обмежений кадровий резерв президентської команди».

«Хвилює концентрація влади» та «неприємний сюрприз» – західні дипломати та експерти про зміни в українському уряді

Джерело: Радіо Свобода Україна