Німеччина: голова МЗС звинуватила осередок правлячої партії в послабленні підтримки України

07 вересня 2024 р. 19:09

07 вересня 2024 р. 19:09


Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у суботу звинуватила партію соціал-демократів (СДПН) канцлера Олафа Шольца у зниженні підтримки України за два тижні до ключових виборів у штаті, цитує агентство dpa. Про це вона заявила під час виступу на партійних зборах у східному місті Потсдам, столиці федеральної землі Бранденбург.

Бербок, яка послідовно висловлюється за підтримку України у її війні проти Росії – представниця партії Зелених, яка входить до правлячої коаліції.

Напередодні виборів у регіоні 22 вересня Бербок сказала, що розраховувала на те, що прем’єр-міністр Бранденбурга від СДПН Дітмар Войдке продовжить підтримувати Україну. Але вона була розчарована, коли в передвиборчих показниках регіональний осередок партії завагався щодо постачання зброї Києву.

У цьому документі СДПН відповіла «нейтрально» на заяву: «Бранденбург повинен працювати над тим, щоб Німеччина продовжувала постачати зброю в Україну».

Бербок висловила стурбованість тим, як Шольц – також житель Потсдама – голосуватиме на майбутніх виборах.

«За кого насправді він має голосувати в Бранденбурзі 22 вересня?» – запитала вона.

Голова МЗС пожартувала, що, якщо Войдке та його партія не скорегують свій курс, Шольцу доведеться голосувати за Зелених.

У серпні газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung із посиланням на документи й джерела повідомила, що після ухвалення нового бюджетного плану уряд Німеччини з причин економії не виділятиме додаткових коштів для допомоги Україні.

Водночас речник уряду країни заявив, що Німеччина продовжить надавати необхідну допомогу для підтримки України на тлі повномасштабного вторгнення Росії , незважаючи на плани скоротити вдвічі свій бюджет на допомогу Києву в 2025 році.

Німеччина: голова МЗС звинуватила осередок правлячої партії в послабленні підтримки України

Джерело: Радіо Свобода Україна