У Латвії відбудеться міжнародний саміт, покликаний популяризувати коаліцію дронів

07 вересня 2024 р. 21:28

07 вересня 2024 р. 21:28


На початку наступного року у Латвії відбудеться міжнародний саміт, покликаний популяризувати діяльність коаліції дронів, повідомили у Міністерстві оборони.

Про це повідомляє видання Baltija.eu .

Як заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс на засіданні контактної групи з оборони України в Рамштайні (Німеччина), для того, щоб допомогти Україні отримати перевагу у використанні безпілотних літальних апаратів, створити надійні ланцюжки поставок компонентів та розвивати виробництво дронів у країнах НАТО, необхідно сприяти діяльності коаліції дронів і обмінюватися інформацією про інновації в галузі безпілотних літальних апаратів.

Спрудс наголосив, що саміт у Латвії стане місцем зустрічі керівництва коаліції, експертів із різних країн, представників держав та індустрії дронів.

Латвія має намір виділити у 2025 році 20 млн євро для підтримки міжнародної коаліції дронів. Вже укладено з Україною договір про навчання українських солдатів пілотуванню безпілотних апаратів.

Спрудс закликав учасників контактної групи надати підтримку Україні, забезпечуючи її дронами та вносячи фінансовий внесок у фонд коаліції для підтримки виробництва нових безпілотних апаратів.

Раніше Латвія ініціювала створення коаліції дронів і очолює її разом із Великобританією. З моменту створення коаліції у лютому цього року Латвія передала Україні 3000 бойових безпілотних апаратів різних типів та можливостей.

Нагадаємо, Латвія вирішила створити свою армію дронів . На її появу цього року планується витратити 20 мільйонів євро. Половина цієї суми піде закупівлю безпілотників латвійського виробництва. Таким чином, у країні зміцнять і збройні сили, і місцеву промисловість.

"Бачачи важливість безпілотників у війні та керуючись досвідом України, ми можемо оголосити про запуск Drone Capability Initiative цього року. Ми можемо метафорично говорити про створення армії безпілотників", – сказали у Міноборони.

Це означає, що Латвія не лише постачатиме безпілотники Україні, а й ще активніше впроваджуватиме ці технології до Національних Збройних Сил.

У Латвії відбудеться міжнародний саміт, покликаний популяризувати коаліцію дронів

Джерело: zn.ua (Політика)