«Для чого цей театр»: Зеленський назвав деструктивним мирний план Китаю і Бразилії

12 вересня 2024 р. 16:24

12 вересня 2024 р. 16:24


Президент Володимир Зеленський розкритикував мирну ініціативу, розроблену урядами Китаю та Бразилії.

Заява на цю тему прозвучала в інтерв'ю глави держави порталу Metropoles .

За його словами, обидві країни, пропонуючи такий план, займають бік росії. При цьому Зеленський хоче бачити у діях президента Бразилії Лули та Сілви «розуміння, а не просто політичне примирення»

«Що означає «просто сісти та поговорити»? Він (володимир путін - ред.) вбивця. Я маю бути сильним, щоб сідати і про щось говорити. Він має робити кроки, показати, що хоче закінчення війни. Не можна просто сказати: «Ми повинні робити кроки один одному на зустріч». Він зайшов, убив людей, захопив території, а тепер Лула каже: «Нехай вони поговорять», - сказав Зеленський.

Він додав, що Китай та Бразилія не консультувалися з Києвом щодо своєї мирної пропозиції.

«Ми ж не дурні. Для чого цей театр. Тобто ви проговорили з росією якусь ініціативу, висунули її і кажете «давайте таку ініціативу». Це точно не про справедливість, не про цінності, без поваги до України, без поваги до територіальної цілісності, про яку так багато говорять і Китай і Бразилія», – вважає президент.

Нагадаємо, план Бразилії та Китаю передбачає дотримання трьох принципів деескалації: не розширювати поле бою, не посилювати бойові дії та уникати провокацій. Однак там не немає згадок виведення російських військ з території України.

У травні Китай та Бразилія закликали провести «мирну конференцію» щодо війни в Україні за участю росії. Пізніше глава МЗС Китаю Ван І заявив, що план Пекіна щодо врегулювання війни в Україні підтримали вже понад 100 країн .

Зеленський, у свою чергу, відкинув «мирні» ідеї Китаю і висловив думку , що за підтримки Пекіна війна росії проти України триватиме довше.

«Для чого цей театр»: Зеленський назвав деструктивним мирний план Китаю і Бразилії

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua