Росія знайшла лазівку, як обходити нафтові обмеження G7 і ЄС

19 вересня 2024 р. 02:53

19 вересня 2024 р. 02:53


Москва продовжує продавати нафту за ціною понад 60 доларів за барель, використовуючи російські страхові компанії, що дозволяє обійти цінову стелю , встановлену країнами G7, Європейським Союзом та Австралією. Це обмеження запровадили з метою скоротити доходи Росії від продажу нафти після її вторгнення в Україну.

Як повідомляє агентство Reuters, понад 60% російських морських нафтових поставок надходить до Індії.

Західні послуги, такі як судноплавство та страхування, можуть використовуватися лише для вантажів, ціна яких не перевищує 60 доларів за барель. Однак Росія знаходить способи обійти цю цінову стелю, залучаючи до страхування свої компанії.

На початку цього року Індія надала дозвіл кільком російським страховикам для покриття морських перевезень, після того, як російська державна Національна перестрахувальна компанія виступила гарантом. Це дало змогу продовжити імпорт російської нафти, незважаючи на санкції.

У липні 2023 року Індія стала найбільшим покупцем російської нафти, випередивши Китай. Індія отримує поставки морем, тоді як Китай має можливість транспортувати нафту також через трубопроводи. З часу запровадження ембарго ЄС на російську нафту у 2022 році, саме Індія стала ключовим ринком для цього ресурсу.

Приблизно 40% танкерів, що доставляли російську нафту до Індії в липні, застраховані західними компаніями. Водночас російські страхові компанії, такі як "Совкомфлот", забезпечують покриття для перевізників, які мають тісні зв'язки з Москвою.

Судноплавні компанії з країн, таких як Греція, Об'єднані Арабські Емірати та Китай, частіше користуються західними страховими послугами для транспортування нафти з РФ. Хоча багато західних страховиків припинили роботу з російськими вантажами через побоювання порушити цінову стелю "Великої сімки", деякі продовжують надавати такі послуги.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Індія відіграє все важливішу роль на світових нафтових ринках, купуючи більше дешевої російської нафти та переробляючи її на паливо для Європи і США.

Росія знайшла лазівку, як обходити нафтові обмеження G7 і ЄС

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua