З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі

20 вересня 2024 р. 01:05

20 вересня 2024 р. 01:05


Прикордонники Львівського загону під час огляду автомобіля, який прямував на виїзд з України через пункт пропуску «Краківець», що на кордоні з Польщею, побачили у багажнику скрипку, яка може виявитись рідкісним музичним інструментом, ймовірно, роботи італійського майстра Антоніо Страдіварі.

Про подію повідомила Прикордонна служба України .

Скрипка маркована як Antonius Stradiuarius Cremomentis Faciebad Anno 1728. Вона може бути оригінальним інструментом, виготовленим італійським майстром Антоніо Страдіварі. Цей інструмент вирізняється особливою чистотою звучання й неабияк цінується у світі.

Коментуючи подію, обізнані користувачі соцмереж припустили, що скрипка не обов'язково може бути оригінальним інструментом роботи самого майстра, але якісною копією, виготовленоу у майстерні Страдіварі і маркованою його даними або просто підробкою, тому що, вважається, що у світі є обмежена кількість інструментів роботи знаменитого майстра, і всі вони відомо кому належать і де знаходяться. Чи, може, не всі?

Цікаво, що інструмент вивозили без усяких пересторог - просто у багажнику.

Представники митниці музичний інструмент вилучили. Чи становить він культурну та історичну цінність і чи можна було його вивозити з України, встановить експертиза.

Раніше ФБР виявило скрипку Страдіварі, яку було викрадено у музиканта Романа Тотенберга після концерту в 1980 році. Музикант помер три роки тому, у віці 101 року, так і не побачивши скрипку знову, повідомляє ABC.News.

Сам музикант вважав, що знає того, хто вкрав у нього скрипку, але ніяк не міг знайти достатньо доказів вини підозрюваного. Агенти ФБР все-таки змогли виявити скрипку і передали її сім'ї Тотенберга.

Скрипка, відома як Ames Stradivarius, була зроблена Антоніо Страдіварі в 1734 році і є однією з декількох сотень відомих на сьогоднішній момент скрипок Страдіварі, вартість яких може досягати декількох мільйонів доларів. Найдорожчу з них було продано в 2011 році за 15,9 мільйонів доларів.

З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі

Джерело: zn.ua (Політика)