Португалія у вогні: масштабні пожежі важко загасити через вітер і спеку, є загиблі та поранені

20 вересня 2024 р. 09:36

20 вересня 2024 р. 09:36


Лісові пожежі, що охопили Португалію, змусили екстрені служби працювати на межі своїх можливостей. Станом на 18 вересня щонайменше 37 людей загинули, з них 12 – 17 вересня та 25 – наступного дня. Вибухові пожежі спустошили райони Авейру та Візеу, знищивши десятки тисяч гектарів лісу і чагарників та пошкодивши багато будинків, повідомляє Reuters .

У відповідь на кризу Португалія звернулася за допомогою до сусідніх країн. Іспанія відправила 270 фахівців із важкою технікою, а Марокко – два літаки для гасіння пожеж, ще два перебувають у дорозі. Крім того, Італія, Франція та Іспанія надали свої літаки для боротьби з вогнем через механізм цивільного захисту ЄС.

Попри надію на покращення ситуації завдяки зниженню температури, керівник цивільного захисту Дуарте Коста зазначив, що ресурси перебувають на межі виснаження. Близько 5000 пожежників борються з полум’ям, яке охопило понад 90 000 гектарів лісу з вихідних. Це робить площу згорілої території найбільшою з 2017 року, коли Португалія зазнала двох руйнівних пожеж, які забрали життя понад 100 людей.

Поліція затримала 12 осіб, підозрюваних у підпалах у різних регіонах країни, і прем'єр-міністр Луїс Монтенегро пообіцяв активні заходи для протидії таким злочинам.

Нагадаємо, раніше масштабна лісова пожежа кілька днів вирувала у Чорнобильській зоні. Вогонь пройшов понад 2600 га території. Над його зупинкою працювали кілька сотень рятувальників та бригади із кількох областей країни.

Португалія у вогні: масштабні пожежі важко загасити через вітер і спеку, є загиблі та поранені

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua