РФ передбачала вторгнення ЗСУ на Курщину за кілька місяців і намагалася запобігти цьому, - The Guardian

20 вересня 2024 р. 11:40

20 вересня 2024 р. 11:40


Російське військове командування знало про вторгнення України в Курську область за кілька місяців до нього і розробляло плани для запобігання.

Зазначається, що викриття відповідних документів робить безлад серед російських військ після початку Курської операції "ще більш ганебним".

Документи, передані Guardian, також розкривають занепокоєння Росії щодо морального духу в військових під Курськом , яке посилилося після самогубства солдата на фронті, який, як повідомляється, перебував у "тривалому стані депресії через свою службу в російській армії".

Проблеми з моральним духом у російських військових

Видання пише, що командири підрозділів отримують вказівки забезпечити щоденне споживання солдатами російських державних ЗМІ для підтримання їхнього"психологічного стану".

Наприкінці серпня The Guardian зустрілося з українськими спецпідрозділами, які вилучили документи через кілька годин після виходу з території Росії . Військові повідомили, що вони вилучили російські документи МВС, ФСБ і армії з будівель у Курській області, а пізніше надали їх для перегляду і фотографування.

Деякі з документів - це роздруковані накази, розіслані різним підрозділам, інші - рукописні журнали, що фіксують події та проблеми на конкретних позиціях. Найбільш ранні записи датуються кінцем 2023 року, тоді як найсвіжіші документи - лише за шість тижнів до початку вторгнення України в Курську область 6 серпня.

Документи переважно походять з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, зокрема з другої роти його 17-го батальйону.

Попередження про плани операції ЗСУ

Російські військові документи містять багатомісячні попередження про можливе вторгнення в Курську область і спробу захопити Суджу, що вже більше як місяць перебуває під українським контролем.

Так, у записі від 4 січня йшлося про "потенційну можливість прориву державного кордону" українською армією і наказувалося посилити підготовку до відбиття будь-якого нападу.

19 лютого командири підрозділів були попереджені про плани України "швидко просунутися з Сумської області на російську територію на глибину до 80 км, щоб створити чотириденний "коридор" до прибуття основних підрозділів української армії на бронетехніці, пише Guardian.

У середині березня прикордонні підрозділи отримали наказ посилити оборонні рубежі й "організувати додаткові навчання для керівництва підрозділів і опорних пунктів щодо належної організації оборони" в рамках підготовки до транскордонної атаки українських військ.

У середині червня з'явилося більш конкретне попередження про українські плани "в напрямку Юнаківка - Суджа, з метою взяття під контроль Суджі, що дійсно сталося в серпні.

Також передбачалося що Україна спробує зруйнувати міст через річку Сейм, щоб перервати російські лінії постачання в регіоні, що згодом і сталося. У червневому документі нарікали на те, що російські підрозділи , дислоковані на фронті, "укомплектовані в середньому лише на 60−70% і в основному включають резервістів зі слабкою підготовкою".

Коли 6 серпня розпочався наступ українських військ, багато російських солдатів залишили свої позиції, і за тиждень Україна повністю взяла під контроль Суджу.

"Вони втекли, навіть не евакуювавшись і не знищивши свої документи", - сказав член групи спеціальних операцій, який вилучив документи.

Документи також дають уявлення про російську тактику за останній рік, в одному випадку йдеться про необхідність створення окопів-приманок і позицій, щоб збити з пантелику українські розвідувальні безпілотники.

"Необхідно створити макети танків, бронетранспортерів і артилерійських установок, а також манекени солдатів, які повинні періодично переміщатися", - йдеться в одному з наказів.

У ньому додається, що на хибні позиції слід відправити кілька солдатів, які вночі розпалюватимуть вогнища і ходитимуть зі смолоскипами, а також про те, що Росія має створити радіоперемовини про позиції-приманки з метою їхнього перехоплення.

Наразі незрозуміло, чи були такі позиції коли-небудь створені, зокрема, члени українського підрозділу, які протягом останніх тижнів використовували розвідувальні безпілотники в цьому районі, повідомили Guardian, що не бачили жодних доказів існування таких позицій.

Як пише Guardian, за сухими, звивистими офіційними формулюваннями ховаються ознаки серйозних проблем з моральним духом на фронті.

"Аналіз поточної ситуації щодо самогубств свідчить, що питання загибелі військовослужбовців внаслідок суїцидальних проявів залишається напруженим", - йдеться в одному із записів.

У ньому також повідомляється про інцидент, який, як зазначено, стався 20 січня цього року, коли солдат строкової служби зайшов у літню вбиральню на вартовому посту і вистрілив собі в живіт.

"Розслідуванням інциденту встановлено, що причиною самогубства і смерті став нервово-психологічний зрив, викликаний тривалим перебуванням у стані депресії через службу в російській армії", - йдеться в рукописному рапорті.

Щоб запобігти подальшим подібним інцидентам, російським командирам підрозділів наказано виявляти військовослужбовців, які "психічно не готові до виконання службових обов’язків або схильні до девіантної поведінки, організовувати їх перерозподіл і переведення до військово-медичних закладів".

Крім того, солдатам слід приділяти 5−10 хвилин на день, а також одну годину на тиждень політичним інструктажам, "спрямованим на підтримання і підвищення політичного, морального і психологічного стану особового складу".

РФ передбачала вторгнення ЗСУ на Курщину за кілька місяців і намагалася запобігти цьому, - The Guardian

Джерело: censor.net

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua