Продаж американської зброї Тайваню порушує "принцип одного Китаю", - Міноборони КНР

20 вересня 2024 р. 11:40

20 вересня 2024 р. 11:40


У китайському Міноборони засудили продаж американського озброєння Тайваню, бо це серйозно порушує "принцип одного Китаю" й положення спільних комюніке між Пекіном і США.

"Продажі американської зброї китайському регіону Тайвань серйозно порушують принцип одного Китаю. Ми виступаємо проти цього і висловили США рішучий протест", - зазначив він.

Він звинуватив владу Тайваню в ескалації напруженості в Тайванській протоці та створенні "загроз безпеці й добробуту тайванських співвітчизників".

"Тайванське питання є першою червоною лінією в китайсько-американських відносинах, яку не можна перетинати. Ми закликаємо Сполучені Штати виконувати своє зобов’язання не підтримувати незалежність Тайваню та припинити його озброювати", - наголосив Сяоган.

Речник Міноборони КНР додав, що китайська армія продовжуватиме посилювати військовий вишкіл і вживатиме рішучих заходів для перешкоджання будь-якій "сепаратистській змові щодо незалежності Тайваню".

Принцип одного Китаю

Принципу єдиного Китаю полягає в тому, що як Тайвань, так і материковий Китай є невіддільними частинами єдиного Китаю.

Закріплений у Консенсусі 1992 року принцип єдиного Китаю наразі є офіційною позицією китайського уряду і визнавався Китайською Республікою в різний час, залежно від того, яка політична партія перебувала при владі.

Згідно з цим "консенсусом", обидва уряди визнавали існування лише однієї суверенної держави, що охоплює території материкового Китаю і Тайваню, але не вирішували, який з двох урядів є легітимним урядом цієї держави.

Продаж американської зброї Тайваню порушує "принцип одного Китаю", - Міноборони КНР

Джерело: censor.net