Америка зіштовхується з прихованими наслідками війни в Україні — The Hill

20 вересня 2024 р. 12:47

20 вересня 2024 р. 12:47


Війна в Україні впливає не лише на американську політику та зовнішню політику, але й на соціальну структуру країни. Згідно з одним з опитувань, 66% республіканців хотіли б, щоб США заохочували Київ до переговорів з Москвою , тоді як більшість демократів (62%) виступають за те, щоб підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Партійний розкол у зовнішній політиці поширюється навіть на сприйняття того, яка країна є головним супротивником Америки: республіканці найбільше занепокоєні Китаєм, тоді як демократи передусім стурбовані Росією, зазначає Брахма Челлані, геостратег у газеті The Hill.

Геостратег вважає, що американська допомога не змогла переломити хід війни в Україні й Росія продовжує повільно просуватися. Однією з ключових причин цього є те, що Україні більше, ніж зброя й фінансування, потрібні новобранці для поповнення її сил.

Війна в Україні також виявила деякі військові недоліки Заходу, в тому числі недостатній промисловий потенціал Америки для поповнення запасів озброєнь і критично важливих боєприпасів.

"Війна також несе приховані наслідки, включаючи інфляцію всередині країни. Опитування показало, що 49% американців підтримують переговори між Україною та Росією, щоб витрати американських домогосподарств більше не зростали", — пише Челлані.

Приховані наслідки війни в Україні також поширюються на геополітичну сферу, зокрема, перешкоджаючи здатності США реагувати на більш серйозний виклик, з яким вони стикаються з боку Китаю. Крім того, деякі країни починають розглядати альтернативи долару, що може послабити його вплив, особливо у сфері нафтових ринків.

"З огляду на те, що військові ресурси США вже виснажені через участь у війнах в Україні та на Близькому Сході, вони потребують більш реалістичного балансування своїх ключових геополітичних цілей у той час, коли більшість американців вважають, що їхня могутність на світовій арені зменшується", — додає Челлані.

Крім того, затяжна війна в Україні не в інтересах Америки. Але припинення війни вимагає діалогу і дипломатії, яких Байден уникає з Путіним.

Раніше Politico писало, що якщо Камала Гарріс стане президентом США, то вона може змінити підхід Америки до України. Наприклад, Гарріс може продемонструвати свою готовність зняти обмеження щодо використання західних озброєнь дальнього радіусу дії проти військових цілей на території Росії, а також щодо розгортання в Україні інструкторів з країн-членів НАТО.

Америка зіштовхується з прихованими наслідками війни в Україні — The Hill

Джерело: zn.ua (Політика)