Від початку повномасштабного вторгнення РФ вже розміновано понад п'ять тисяч км² української землі

20 вересня 2024 р. 14:37

20 вересня 2024 р. 14:37


Від початку широкомасштабної російської агресії державні оператори протимінної діяльності України обстежили та розмінували 5308 км² території. Це питання обговорювалося на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності під головуванням генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, повідомляє пресслужба Міноборони.

Під час засідання було розглянуто виконання Плану з гуманітарного розмінування деокупованих територій на 2024 рік та планів з очищення земель сільськогосподарського призначення. З початку року обстежено 59 громад і 235 км², ідентифікованих як забруднені вибухонебезпечними предметами.

На даний момент гуманітарне розмінування триває на 282 ділянках загальною площею 17,5 км², з яких 88 ділянок площею 7,23 км² вже передані громадам. Також розміновано 2059 км² сільськогосподарських земель, що повернуті до продуктивного використання.

Завдяки первинному обстеженню площа забруднених територій зменшилася з 156 тис. км² до 142 тис. км². Учасники засідання також обговорили підготовку до участі у 5-й оглядовій конференції Конвенції «Про заборону протипіхотних мін».

Особливу увагу було приділено розмінуванню морських територій. Україна вже має два кораблі для розмінування і очікує отримати ще три наступного року, завдяки підтримці Німеччини, яка передала спеціальне обладнання для виявлення та класифікації вибухонебезпечних предметів.

Раніше США передали Україні 182 мільйони доларів на розмінування . Спеціальне обладнання отримала Державна спецслужба транспорту.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ вже розміновано понад п'ять тисяч км² української землі

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua