Зеленський заявив про необхідність посилення України до другого Саміту миру, який може поставити «крапку у цій війні»

20 вересня 2024 р. 15:27

20 вересня 2024 р. 15:27


Україна має бути максимально посилена до проведення другого Саміту миру вже цього року – він може поставити «крапку у цій війні», заявив президент України Володимир Зеленський.

«Я хочу подякувати за нашу спільну роботу заради реалізації Формули миру – єдиний реальний формат завершення війни справді справедливим і тривалим миром. Ми маємо максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий Саміт миру – саміт, який зможе поставити крапку в цій війні, саме таку крапку, яка ніколи не стане трьома крапками», – сказав він на спільній пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Зеленський наголосив, що мир – це «не заморожування війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю».

«Мир має бути надійним і таким буде. Ми в цьому впевнені. Я дякую усім, хто нам допомагає», – додав президент.

У Міністерстві закордонних справ України повідомляли , що триває підготовка до другого Саміту миру, однак дата його проведення ще не озвучувалася. Раніше лунали припущення, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США.

Наприкінці липня у МЗС заявили, що Україна продовжує дотримуватися позиції, що можливо залучити Росію до другого саміту миру . Водночас речник міністерства зазначив, що Україна прагне миру, але цей мир має бути справедливим, питання також в тому, щоб Росія вела переговори доброчесно. І тут, за словами речника, важливі два фактори – тиск на полі бою і тиск на міжнародній арені.

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру . Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру .

Зеленський заявив про необхідність посилення України до другого Саміту миру, який може поставити «крапку у цій війні»

Джерело: Радіо Свобода Україна

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua