В ООН повідомили, скільки часу потрібно на очищення України від мін та снарядів

20 вересня 2024 р. 17:10

20 вересня 2024 р. 17:10


Якщо очищувати українську землю після закінчення війни традиційними методами розмінування , то на це може піти сто років. Інноваційні методи могли б значно спростити та пришвидшити цю процедуру. Про це заявила помічниця Генерального секретаря ООН і директор Кризового бюро ПРООН Шоко Нода в інтерв’ю «Інтерфакс Україна »

«За умови постійних зусиль і вдосконалення технологій значного прогресу можна досягти за кілька років, але за допомогою традиційних методів розмінування може знадобитися сотня років, щоб повністю очистити й сертифікувати всі постраждалі регіони як безпечні, особливо з огляду на безперервний характер конфлікту і забруднення», – сказала вона в інтерв'ю.

За словами Нода, ПРООН сьогодні вивчає нові можливості, щоб безпечніше і ефективніше розміновувати українські території. У співпраці із партнерами організація планує застосовувати безпілотники, дрони, службових собак та інші можливості.

Вона зазначила, що нещодавні випробування інноваційних методів виявлення мін, організовані ПРООН в Україні, показали обнадійливі перспективи в методах виявлення наземних мін і вибухонебезпечних пережитків війни.

Також директорка заявила, що під час випробувань із застосуванням новітніх методів пошуку вибухонебезпечних предметів було досягнуто значного успіху. Інноваційні команди досягли результатів у 78% під час виявлення предметів на поверхні, близько 70%  – під час виявлення металевих і закопаних предметів і 62% – під час виявлення пластикових предметів.

Нода зазначила, що зараз активно розвиваються групи саперів, у розпорядженні яких будуть треновані собаки, які знаходять міни та інші небезпечні предмети. Але, щоб повністю розмінувати територію України, за словами чиновниці, в першу чергу треба щоб завершилась війна .

Нагадаємо, Канада приєднається до створення програм з навчання у протимінній діяльності для жінок , які згодом працюватимуть в Україні.

До слова, платформа штучного інтелекту використовуватиме нові методи розмінування та радитиме, як ефективно очистити конкретну територію України від мін.

Стало відомо, що частина правобережжя Херсонської області вже розмінована . До кінця 2025 року місцева влада планує розмінувати всю цю територію, але це залежить від безпекової ситуації.

В ООН повідомили, скільки часу потрібно на очищення України від мін та снарядів

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua