Демонтують та передають по частинах: Литва надала Україні цілу ТЕЦ, — фон дер Ляєн (відео)

20 вересня 2024 р. 17:13

20 вересня 2024 р. 17:13


Євросоюз допомагає Україні пройти майбутню зиму з огляду на зруйновані російськими ударами об'єкти генерації тепла та електроенергії. Литва, як повідомила Урсула фон дер Ляєн, наразі розбирає власну ТЕЦ, аби передати цей об'єкт у користування українцям.

У Литві демонтується ціла теплова електростанція та по частинах передається Україні. Про це під час брифінгу заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Урсула фон дер Ляєн зазначила , що Європейська комісія розробила план підтримки української енергетики у зимовий період. Він передбачає відновлення 2,5 ГВт енергопотужностей, а також продовження приєднання України до європейської енергетичної мережі.

Крім того, ЄС планує експортувати до України 2 ГВт електроенергії та забезпечити стабільне енергопостачання в усіх регіонах. Завдяки цьому, як наголосила вона, вдасться покрити понад 25% енергетичних потреб узимку.

"Зараз ми відправляємо мобільні газові турбіни, сонячні панелі. Також ми обговорювали питання, які стосуються захисту електростанцій", — зазначила президентка Єврокомісії.

Президент України Володимир Зеленський подякував за оголошення додаткової енергетичної підтримки ЄС для України в розмірі майже 160 мільйонів євро.

"Це кошти саме для підготовки до зими, і 100 мільйонів з них надаються з доходів від заморожених російських активів", — підкреслив він.

Нагадаємо, Київська міськрада погодила встановлення шести мініТЕЦ потужністю від 20 МВт до 324 МВт у спальних районах на правому і лівому берегах.

Також Фокус писав, що внаслідок масованої ракетної атаки росіян вранці 11 квітня повністю зруйнована Трипільська ТЕС , яка була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську і Житомирську області.

Демонтують та передають по частинах: Литва надала Україні цілу ТЕЦ, — фон дер Ляєн (відео)

Джерело: focus.ua