Її створили люди: гігантська структура впливає на обертання Землі

20 вересня 2024 р. 18:18

20 вересня 2024 р. 18:18


Гребля «Три ущелини» у Китаї, найбільша у світі гідроелектростанція, це справжній «монстр» серед інфраструктурних об'єктів. Іноді можна почути, що дамба настільки велика, що впливає обертання Землі. І ці твердження не зовсім безпідставні, повідомляє IFLScience.

Розташована в провінції Хубей у центральному Китаї, гребля «Три ущелини» перекриває найдовшу річку Євразії — річку Янцзи. Вона використовує потік води з трьох довколишніх ущелин — Цюйтанся, Уся та Сілінся — для обертання турбін та вироблення електроенергії.

Заяви про те, що вона може змінювати обертання Землі, ймовірно, ґрунтуються на статті NASA від 2005 року. У ній досліджувалося, як катастрофічні землетрус та цунамі в Індійському океані у 2004 році вплинули на обертання нашої планети.

Стаття пояснювала, як зміна розподілу маси на Землі може мати дуже невеликий вплив на момент інерції планети - концепцію у фізиці, яка описує, наскільки складно обертати об'єкт навколо заданої осі. Це те саме явище, яке пояснює, як фігуристу вдається прискорити обертання, притиснувши руки до тіла.

Аналогічним чином, обертання Землі може бути змінено після землетрусу через рух тектонічних плит. Вчені NASA показали, що саме це сталося 2004 року після землетрусу в Індійському океані. Колихаючись у сейсмічній структурі планети, землетрус змінив розподіл мас і скоротив тривалість доби на 2,68 мікросекунди.

Теоретично, потужний зсув води може зробити щось подібне. В 2005 Бенджамін Фонг Чао, геофізик з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA, пояснив, що китайська гребля здатна утримувати 40 кубічних кілометрів води. За його розрахунками, це зрушення маси збільшить тривалість дня на 0,06 мікросекунди і зрушить положення полюса Землі приблизно на 2 сантиметри.

Це не так багато, навіть якщо порівнювати з ефектом від землетрусів. Але це доволі суттєво, коли йдеться про створені людиною структури.

Люди можуть вплинути на обертання Землі й іншими способами. Наприклад, подібний ефект має зміна клімату, пов'язана зі зростанням концентрації парникових газів. У міру підвищення температури полярні крижані шапки тануть, а тропічні моря піднімаються, що призводить до більшого скупчення мас на екваторі планети, ніж її полюсах. Ефект незначний для нашого повсякденного сприйняття життя на планеті Земля, але він може призвести до плутанини для надточних пристроїв вимірювання часу, таких як атомний годинник.

Нагадаємо, в 2022 році вчені заявили, що 29 червня того року Земля встановила новий рекорд швидкості, з якою вона здійснює один оберт навколо своєї осі.

Її створили люди: гігантська структура впливає на обертання Землі

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua