Ресурси і солдати ЗСУ в обмін на допомогу: що Зеленський запропонував Заходу в "плані перемоги"

17 жовтня 2024 р. 17:32

17 жовтня 2024 р. 17:32


Переможну ініціативу, яку так довго тримали в таємниці, важко виконати. Партнери не поспішають кликати Україну в НАТО в умовах війни і дозволяти бити ракетами по Росії. У бесіді з Фокусом політичні аналітики називають план Володимира Зеленського "збіркою побажань" і не сподіваються на його схвалення через острах ескалації на Заході.

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня виступив перед Верховною Радою і презентував "план перемоги", який доволі довго тримали в секреті. Перед тим, як презентувати його публічно в Україні, спочатку з ним ознайомилися президент США Джо Байден, потім лідери Німеччини, Франції та Великої Британії.

"План перемоги" містить відомі раніше вимоги до Заходу: запросити Україну в НАТО "вже сьогодні", дозволити бити далекобійними ракетами по Росії і всіляко зміцнювати оборонну галузь. Нові аспекти стосуються розміщення стратегічних неядерних сил в Україні для стримування Росії та заклик до союзників освоювати корисні копалини.

Виконання плану залежить від Заходу, а не від Росії. Агресор не шукає чесного миру, російський лідер Володимир Путін "збожеволів і хоче війни", зауважував Зеленський.

У першому пункті міститься заклик якомога швидше запросити Україну до НАТО. Другий пункт — про зміцнення оборони ЗСУ з переведенням війни на територію ворога і ударами далекобійною зброєю по всій окупованій території України та об'єктах військової інфраструктури в РФ.

Третя частина плану стосується неядерного стримування агресії РФ і розміщення в Україні "комплексного пакета стримування". Виступаючи в Єврораді 17 жовтня, наступного дня після представлення "плану перемоги" в Раді, Зеленський уточнив сенс цього пункту. Підхід "мир через силу" передбачає відправлення ЗСУ ракетного комплекту. США, Великобританія, Франція, Італія та Німеччина вже отримали потрібні деталі.

"Путін повинен поважати нашу силу, а не змушувати вільний світ тремтіти від його погроз", — заявив президент.

Четвертий пункт — укладення з партнерами угоди про захист і спільне використання критичних ресурсів. Йдеться про природні ресурси та метали: уран, титан, літій, графіт та інші.

Фінальний, п'ятий пункт "плану перемоги" передбачає, що українські військові ділитимуться досвідом із військовими НАТО. Примітно, що другий, третій і четвертий пункти плану Зеленського містять секретні додатки для партнерів. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначав , що їх не будуть публічно обговорювати. Пункти торкнуться математичної складової: скільки зброї і в якому вигляді її нададуть.

Подоляк також сказав , що в "плані перемоги" не міститься неодмінне звільнення всіх окупованих українських територій військовим шляхом. Необхідно створити умови, щоб Росії ці землі обходилися занадто дорого.

Росія наступає, а допомога Заходу зменшується

Поняття справедливого миру для України в поточних умовах на полі бою розбивається об страх Заходу перед ескалацією. Нездатність поставити у великих обсягах передове озброєння, включно з танками й авіацією, є причиною щоденного просування окупаційної армії на Донбасі.

Захоплення Вугледара не задовольнило апетити агресора: у районі Торецька Донецької області ЗС РФ малими групами пробираються в міську забудову, Селидове беруть "у кліщі", а про складну ситуацію на Покровському і Курахівському напрямках давно говорять військові ЗСУ.

Захід замість посилення підтримки почав натякати на завищені очікування Києва. Німеччина, другий постачальник зброї після США, хоче відкласти відправлення важкої техніки через невіру в успішний контрнаступ ЗСУ для звільнення територій. Франція скорочує суму загальної військової допомоги майже на третину. Двостороння угода Києва і Парижа 2024 року передбачала виділення 3 млрд євро, але за фактом до кінця року — трохи більше 2 млрд євро.

Пакети військової допомоги США в останні місяці стали меншими. Пентагон заявляє про скорочення запасів зброї та обладнання, оскільки американські виробники не встигають наздогнати величезний попит через війну з Росією.

"Штати нарощують виробництво ключових позицій — 155-мм боєприпасів і систем ППО Patriot як для поставок Києву, так і для поповнення власних запасів. Але це багаторічний процес, не можна швидко задовольнити попит", — говорили джерела каналу CNN.

У таких умовах Кремль очікувано назвав план Зеленського "ефемерним" і закликав українську владу "протверезіти". Документ є "замаскованим планом" США щодо продовження війни, зазначав прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

"Уже стільки тижнів йдеться про якийсь ефемерний мирний план... Найімовірніше, це той самий план американців воювати з нами до останнього українця, який тепер Зеленський закамуфлював і назвав "мирним планом", — сказав Пєсков.

Президент Росії Володимир Путін у червні 2024 року називав "конкретну і реальну мирну пропозицію". Київ має вивести війська з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Друга умова — залишити ідею вступу до НАТО та нейтральний і без'ядерний статус Києва.

Росія заручилася необмеженою військовою допомогою від союзників: Ірану та Північної Кореї. Остання своєю чергою окрім боєприпасів до артилерії та балістичних ракет пробує відправляти живу силу на український фронт.

Вочевидь, Путін готовий до затяжної війни, і його "теорія перемоги" ґрунтується на послідовному наступі протягом невизначеного часу. Тактика загрожує виснаженням живої сили і техніки, тому рано чи пізно доведеться зменшити темп наступу на окремих ділянках фронту, зазначають аналітики Інституту вивчення війни.

Збірка побажань: що з "плану перемоги" Зеленського можна виконати?

Співрозмовники Фокуса вважають представлений "план перемоги" нереалістичним. Народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко прямо називає ініціативу "порожніми словами": від бажань відмовлятися не можна, але в реальності ситуація складніша.

"Ми майже все спихнули на партнерів, а які вимоги ми висуваємо до себе? Де пункти про боротьбу з корупцією, про зміцнення демократичних інститутів. Ми багато чого вимагаємо від партнерів, а наша роль у цьому яка?" — задається він питанням.

Гончаренко в бесіді з Фокусом критикує третій пункт про неядерне стримування РФ. В умовах протистояння з ядерною державою він виглядає безглуздо. Єдиний варіант виживання для країни при тривалому протистоянні з Росією — бути членом НАТО з ядерною зброєю або готувати власні ядерні розробки .

Зрозуміло, що "мирна пропозиція" Путіна щодо виведення українських військ із чотирьох регіонів абсолютно не підходить Україні. Загалом "план перемоги" Зеленського, за словами нардепа, не є переговорною позицією Києва.

"Це просто пріоритети зовнішньої політики України", — зауважує він.

Озвучений Зеленським план краще назвати збіркою побажань української сторони: перший і, мабуть, основний пункт про вступ до НАТО неможливий у нинішніх умовах, додає політолог Ігор Рейтерович .

Експерт наголошує на важливості четвертого пункту про економічне партнерство. Іноземні компанії, на його переконання, слід було залучати з моменту здобуття Україною незалежності. Відкриття представництв і спільних підприємств забезпечили б надходження до бюджету, а українцям — гідні заробітки.

"Якби у нас американських компаній було більше, повірте, позиція Штатів була б зовсім інша ще з 2014 року. І тим більше після 24 лютого 2024 року. Гарантії для іноземного бізнесу — найкращий захист від російського вторгнення ", — пояснює Фокусу експерт.

Використання корисних копалин, як каже нардеп Олексій Гончаренко, пояснює, чому Україна потрібна світу і чим вона може відшкодувати надану їй допомогу.

"Акцент зроблено на ресурсах і нашій армії (фінальний пункт, що стосується обміну досвідом з військовими НАТО, — ред.). У принципі це те, чим ми можемо бути корисні", — констатує Гончаренко.

Позиція Росії щодо відведення військ із чотирьох областей не повинна хвилювати Київ. Бажано змусити Росію сісти за стіл переговорів, але як це зробити в умовах втрат територій на Донбасі, неясно.

"Якщо партнери допоможуть нам виконати всі 5 пунктів, озвучених Зеленським, примусити РФ до миру, можливо, і вийде. У секретних пунктах плану можуть міститися вимоги відправити передове озброєння: літаки F-16, комплекси ППО і західні танки", — робить висновки Рейтерович.

Стратегічний договір зі Штатами замість планів

У "плані перемоги" Володимира Зеленського, на думку директора Центру соціологічних досліджень "Український барометр", політолога Віктора Небоженка , не зовсім поєднуються цілі та засоби для їхнього досягнення, тому він має непереконливий вигляд.

"Ініціатива відображає надії влади на Захід, а не цілі для України. Надання Європі військ, передача корисних копалин — це все предмети післявоєнної угоди із зобов'язаннями кількох сторін . Формула плану не може містити зобов'язань", — вважає експерт.

Світовій історії відомий ленд-ліз, спосіб передання озброєнь США союзникам, що не передбачає миттєвої оплати. Друга світова війна закінчилася 1945 року і лише 1972 року СРСР і США вдалося укласти угоду про порядок погашення боргів за ленд-лізом. Остаточно борг погасила Росія в серпні 2006 року. Новий ленд-ліз для України так і не запрацював, як це було в Другу світову.

Не додає популярності й секретні протоколи плану — українське суспільство миттєво сприйме їх через призму теорій змов. Президента обирало населення, отже зараз від виборців приховують важливі дані, зазначає Небоженко.

Україні потрібні не "плани перемог", а стратегічна угода зі Штатами, як у Південної Кореї, Фінляндії та Німеччини, додає експерт.

Наприклад, договір про співпрацю між Вашингтоном і Гельсінкі, підписаний у грудні 2023 року, передбачає, що Сполучені Штати зможуть користуватися 15 військовими об'єктами Фінляндії для транзиту, тренувань, розміщення військових і обладнання, дозаправлення авіації, ремонту техніки та інших цілей.

"Вашингтонська декларація" від 2023 року передбачає координацію Південної Кореї та США в разі будь-якої ядерної відповіді на удар Північної Кореї в регіоні. Документ включає розгортання "стратегічних активів" США навколо Корейського півострова, зокрема й атомну субмарину.

Нагадаємо, західні ЗМІ писали, що партнери не поспішають із запрошенням України до НАТО , поки триває повномасштабна війна з Росією. Прохання Зеленського про запрошення ставить Альянс у складне становище.

Фокус раніше писав про тиск Штатів на Володимира Зеленського в питанні зменшення мобілізаційного віку українців . Як аргумент вони наводять війну у В'єтнамі, тоді в армію забирали з 19 років.

Ресурси і солдати ЗСУ в обмін на допомогу: що Зеленський запропонував Заходу в "плані перемоги"

Джерело: focus.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua