США наклали санкції на китайські фірми за допомогу Росії у виробництві безпілотників «Гарпія-3»

17 жовтня 2024 р. 19:57

17 жовтня 2024 р. 19:57


Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США наклало санкції на три юридичні та одну фізичну особу за їхню причетність до розробки та виробництва російських ударних БПЛА дальнього радіусу дії «Гарпія-3», повідомило Міністерство фінансів США.

«Спроектований і розроблений фахівцями з Китайської Народної Республіки (КНР), безпілотник виробляється на заводах у КНР у співпраці з російськими оборонними компаніями перед передачею безпілотників до Росії для використання проти України», – йдеться у повідомленні.

Хоча Сполучені Штати раніше запроваджували санкції проти підприємств КНР, які надають критично важливі ресурси для російської військово-промислової бази, це перші американські санкції, запроваджені проти підприємств КНР, які безпосередньо розробляють цілі системи озброєнь у партнерстві з російськими фірмами, кажуть у міністерстві.

«Росія все більше покладається на досвід іноземних фахівців та імпорт складних технологій для підтримки своєї програми озброєнь і просування військової кампанії проти України», – заявив виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США.

Раніше видання Reuters з посиланням на два джерела з європейської розвідки та отримані документи повідомило, що Росія розробила та випробувала нові безпілотники G3 («Гарпія-3») за участю китайських фахівців. Згідно з документами, «Гарпія-3» є удосконаленою версією дрону «Гарпія-A1». Апарат здатний долати до двох тисяч кілометрів із корисним навантаженням у 50 кілограмів.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

США наклали санкції на китайські фірми за допомогу Росії у виробництві безпілотників «Гарпія-3»

Джерело: Радіо Свобода Україна