Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї – Зеленський

17 жовтня 2024 р. 20:24

17 жовтня 2024 р. 20:24


Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї, заявив український президент Володимир Зеленський.

«Ми ніколи не говорили про те, що ми готуємося створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум, було прописано, що Україна віддала ядерну зброю і від високоповажних країн має гарантії безпеки. Ми віддали нашу ядерну зброю. Це означає, що для нас це (гарантії безпеки) не дуже хороший захист. Тому в нас альтернативи немає, крім НАТО. Це наш сигнал», – сказав він під час пресконференції з генсеком НАТО Марком Рютте.

Але, як наголосив Зеленський, Україна не створює ядерну зброю.

У нього запитали, скільки часу в України займе створення ядерної бомби.

Раніше 17 жовтня на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу Зеленський повідомив, що у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.

«Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист, – або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієві альянси», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

«У нас є матеріали, у нас є знання. Якщо буде наказ, нам знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу», – заявив цей український чиновник.

Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї – Зеленський

Джерело: Радіо Свобода Україна