Зеленський заперечив, що Україна хоче створити ядерну зброю

17 жовтня 2024 р. 22:24

17 жовтня 2024 р. 22:24


Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не має наміру відновлювати свій ядерний арсенал.

Заява прозвучала під час його пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

«Ми ніколи не говорили про те, що готуємось створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум, дуже високоповажними країнами ядерного клубу було прописано, що Україна віддає ядерну зброю і від цих країн, включаючи росію, Китай, США, матиме гарантії безпеки територіальної цілісності та суверенітету», – сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що Будапештський меморандум не захистив країну від російського вторгнення. При цьому ядерна «парасолька безпеки» не є хорошим варіантом.

«Ось чому я сказав, що я не маю альтернативи, крім НАТО. То був мій сигнал. Але ми не створюємо ядерної зброї», – резюмував президент.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський розкрив деталі своєї нещодавньої розмови з екс-президентом США Дональдом Трампом. Він заявив Трампу, що зараз Україні потрібні міцні гарантії безпеки, які могли б забезпечити ядерна зброя або вступ до НАТО. При цьому Зеленський наголосив, що Україна обирає варіант із членством у НАТО.

Після цього видання Bild заявило , що влада України нібито дійсно розглядає можливість відновлення ядерного статусу. Журналісти написали, що країна має матеріали та знання для створення ядерної зброї.

Раніше Зеленський пояснив , чому путін не застосує ядерну зброю проти України.

Зеленський заперечив, що Україна хоче створити ядерну зброю

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)