Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких

18 жовтня 2024 р. 00:41

18 жовтня 2024 р. 00:41


Сім’ї ізраїльських заручників, захоплених ісламістським угрупованням ХАМАС, побоюються, що після того, як ізраїльські війська вбили лідера бойовиків Ях’ю Сінвара їхні близькі опинилися у ще більшій небезпеці, пише Reuters.

Збройні сили Ізраїлю та служба безпеки Shin Bet підтвердили у четвер, що Сінвар, архітектор руйнівної атаки на Ізраїль у жовтні минулого року, яка поклала початок війні в Газі, був убитий у середу ізраїльськими військовими, які проводили операцію на півдні Гази.

«Ми звели рахунки з головним убивцею Сінваром. Але зараз, як ніколи, життя Матана, мого сина, та інших заручників у відчутній небезпеці. Не буде справжнього замикання кола, ніякої повної перемоги, якщо ми не врятуємо їхні життя і не повернемо їх усіх», — вважає Ейнав Зангаукер, чий 24-річний син був викрадений зі свого будинку в кібуці під час нападу ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Наразі 117 заручників повернулися додому живими. Четверо були звільнені на початку війни в Газі, 105 –  переважно жінки, діти та іноземці – повернулися в листопаді минулого року під час короткого перемир’я з ХАМАС, а восьмеро були врятовані військовими.

Тридцять сімох заручників повернули мертвими. За підрахунками Ізраїлю, в Газі залишається 101 заручник. Принаймні половина з них, на думку ізраїльської влади, досі живі.

Орна та Ронен Неутра, батьки ізраїльського заручника Омера, переконані, що надзвичайно важливим є докласти всіх зусиль до повернення тих, хто утримується ХАМАС. Вони закликали уряди Ізраїлю та США діяти швидко та зробити все необхідне для досягнення домовленості з викрадачами.

«Сінвара, якого назвали основною перешкодою для угоди, більше немає в живих. Ми перебуваємо у переломній точці, коли цілі, поставлені у війні з Газою, були досягнуті, крім звільнення заручників», — йдеться в заяві.

Ізраїльська кампанія у відповідь, за даними представників охорони здоров’я Гази, призвела до вбивства понад 42 тисяч людей, перетворила більшу частину анклаву на руїни та перемістила більшість населення. Сінвар ймовірно, переховувався у лабіринті тунелів, які ХАМАС побудував під Газою упродовж останніх двох десятиліть.

На так званій Площі заручників у Тель-Авіві, яка стала центром протестів сімей заручників і їх прихильників проти уряду, панує тривога щодо того, що станеться далі.

«Я почуваюся трохи заціпенілим... Я глибоко переживаю за заручників, і мені дуже важко знайти віру та надію. Чоловік, відповідальний за різанину, мертвий... Я не знаю, що це означає для наших заручників та їх безпеки, і скільки з них ще живі? І я дуже, глибоко цим стурбований», — сказав Анат Рон Кандл, житель Тель-Авіва, який пережив атаки ХАМАС 7 жовтня.

Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких

Джерело: zn.ua (Політика)