Комбата ТрО усунуть від виконання обов'язків через можливі зв'язки з бойовиками «ДНР»

18 жовтня 2024 р. 02:04

18 жовтня 2024 р. 02:04


© Hromadske.ua

© Hromadske

Командування Сил територіальної оборони ЗСУ проведе службове розслідування щодо нібито колишніх звʼязків командира 107 окремого батальйону ТрО Сергія Салаватова з «ДНР». Про це йдеться у дописі Сил територіальної оборони у Facebook.

Як виявили журналісти hromadske , у 2014 році в своїх соцмережах Салаватов відкрито підтримував вторгнення окупантів на Донбас та в Крим, публікуючи відповідні пости та просуваючи наративи російської пропаганди. Наразі його сторінки у соцмережах «почищені».

Сам Салаватов стверджує, що у 2014 році політика його не цікавила, а проросійські пости з його сторінки, мовляв, репостила колишня дружина, що, втім, не підтверджують знайомі родини.

Сергій Салаватов заявляв, що воював у ЗСУ від самого початку, однак за офіційними даними, які отримали журналісти, до ССО він долучився тільки наприкінці 2015 року. Тож чим займався військовий півтора року, поки точилася війна на Донбасі — невідомо.

Водночас дані телефонних з'єднань із 2014 року за номером, яким Салаватов досі користується, показали сумнівні зв'язки. Так, від травня по червень 2014 року комбат спілкувався з Межлумом Дамірчаном — співробітником так званого міністерства внутрішніх справ «ДНР», якого СБУ розшукує за створення терористичної групи, а також із Антоном Кальченком – бойовиком формування самопроголошеної «ДНР» «Русіч». Крім того, Салаватов говорив з Алєксандром Алєксєєвим — членом «Общего собрания» у Краматорську, яке, зокрема, займалося створенням так званого «народного ополчения»

Нікого з цих людей Салаватов, колишній власник автосервісу, нині «не пригадує», припускаючи,  що вони могли звертатися до нього в «автомобільних» питаннях.

Журналісти також стверджують, що у розпорядженні редакції є свідчення про те, що у 2014 році Салаватов нібито ходив на так званий референдум — підтримувати «ДНР».

У Командуванні журналістам заявили, що перевірка щодо причетності до незаконних збройних формувань не входить до повноважень командирів військових частин, відтак на момент призначення Салаватова там не знали про його можливі зв’язки з «ДНР». Перевірку почали лише після звернення hromadske. А 28 вересня Салаватов сам повідомив журналістам, що успішно пройшов поліграф.

Журналісти, однак, стверджують, що поліграф був «формальним» і конкретних запитань про звʼязки з бойовиками Салаватову не ставили.

У опублікованій сьогодні ввечері заяві Командування Сил ТрО пвідомило, що направило запит до компетентних органів з проханням підтвердити або спростувати оприлюднену інформацію.

«Враховуючи інформацію, яка опублікована у соціальних мережах 16 жовтня 2024 року, Командуванням Сил ТрО призначено службову перевірку. На час проведення службової перевірки Сергія Салаватова буде усунено від виконання обов'язків за посадою. За результатами перевірки буде прийнято відповідне рішення», – йдеться у повідомленні.

Комбата ТрО усунуть від виконання обов'язків через можливі зв'язки з бойовиками «ДНР»

Комбата ТрО усунуть від виконання обов'язків через можливі зв'язки з бойовиками «ДНР»

Джерело: zn.ua (Політика)