Ціни на продукти: в Кабміні попередили про подальше подорожчання

18 жовтня 2024 р. 09:11

18 жовтня 2024 р. 09:11


В Україні подорожчали молочні продукти та овочі , але і надалі варто очікувати подальше зростання цін на продукти. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону “Єдині новини”, пише "Стіна".

Серед продуктів, на які ціни будуть рости: хлібобулочні вироби, фрукти та овочі. Причини – чергові можливі відключення електроенергії, а також необхідність забезпечення умов зберігання цих продуктів.

За словами Висоцького, є більш чутливі до електропостачання продукти. Наприклад, частка енергоносіїв у кінцевому виробництві хлібобулочних виробів є значною, тому відключення впливають на ціни на ці продукти. Також велика кількість електроенергії потрібна для зберігання овочів та фруктів.

Втім, за прогнозами Висоцького, є продукт, ціни на який до кінця року мають впасти – це цукор. Причиною зниження цін на цукор є збільшення його виробництва в Україні та досить велика пропозиція.

Як пише ZN.UA, річна інфляція вже зараз перевищила очікувані урядом і Нацбанком прогнозні показники на 2024 рік — 7,9% і 8,5% відповідно. Має місце колосальна варіація значень приросту цін у розрізі окремих груп товарів і послуг: від мінус 20,4% за цінами на яйця до плюс 63,6% за цінами на електроенергію. Амплітуда значень становить понад 80 відсоткових пунктів! Про це читайте у статті "Чому ціни не слухаються НБУ?"

Ціни на продукти: в Кабміні попередили про подальше подорожчання

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua