«Люди бояться». Зеленський каже, що з ним не говорили про обмін окупованих територій на членство в НАТО

18 жовтня 2024 р. 13:14

18 жовтня 2024 р. 13:14


Західні чиновники, що висувають домовленості, за якими Україна обміняла б окуповану Росією територію на членство в НАТО, не консультувалися з приводу цього з президентом України Володимиром Зеленським – про це він заявив в інтерв’ю Financial Times , оприлюдненому 18 жовтня.

«Люди ніколи не говорили про це (нам – ред.) . Люди бояться говорити», – сказав Зеленський і закликав цих чиновників «викласти це на стіл, відкрито нам».

«Не через якусь третю сторону. Поговоріть з нами», – зазначив він.

За словами президента, він відкритий до мирних пропозицій від інших країн, якщо вони «реальні» і не спрямовані на підрив підтримки його власних.

«Бразилія, у вас є план? Чудово. Пропозиція від Китаю , ми не проти... Але, хлопці, будь ласка, не розділяйте нас», – сказав Зеленський.

Останнім часом з’явилося кілька заяв із боку західних політиків, що стосуються українських територій. Зокрема, президент Чехії Петр Павел у вересні заявляв, що Київ повинен погодитися з тим, що деякі території України можуть залишатися під контролем Росії , принаймні «тимчасово». Ні Україна, ні Росія, не можуть розраховувати на забезпечення своїх максималістських цілей, зазначив Павел.

У МЗС України послалися на «формулу миру», в якій зафіксоване виведення російських військ з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. На це Петр Павел відповів, що «перемога над Росією в Україні ціною знищення половини українського населення, напевно, не є перемогою».

Опитування, проведене влітку Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), засвідчило, що 55% українців вважають , що Україна «за жодних обставин не має відмовлятися від своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності».

За опитуванням, майже третина (32%) опитаних у травні 2024 року українців висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності.

Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україна не погодиться на територіальні поступки для завершення війни.

«Люди бояться». Зеленський каже, що з ним не говорили про обмін окупованих територій на членство в НАТО

Джерело: Радіо Свобода Україна