Рютте: запрошення до вступу в альянс не було у фокусі обговорення зустрічі Ради Україна-НАТО

18 жовтня 2024 р. 15:06

18 жовтня 2024 р. 15:06


Зустріч Ради Україна-НАТО 17 жовтня стосувалася передусім військової допомоги Києву, заявив генеральний секретар Марк Рютте на пресконференції 18 жовтня.

Про це він розповів у відповідь на питання про те, чи на зустрічі обговорювалося запрошення України на вступ до Північноатлантичного альянсу.

«Головним фокусом обговорення було надання масштабної військової допомоги Україні від збройних сил Заходу. Тож союзники знаходили цю військову допомогу для України. Ми бачили оголошення вчора: Австралія , США, Німеччина за кілька днів до того», – нагадав він.

Рютте запевнив, що військова допомога Україні від членів альянсу триватиме.

«Путін був би неправий думати, що ми здамося. Ні, ми продовжимо (підтримувати Україну – ред.) стільки, скільки знадобиться. І це було основним фокусом дебатів вчора. Звісно, Ми всі знаємо, що Україна стане членом НАТО, тому питання в тому, коли саме і коли відбудеться запрошення. Але це не було головним питанням вчорашніх дебатів», – сказав генеральний секретар.

Чергова зустріч Ради Україна-НАТО відбулася 17 червня. Вона відбулася за участі президента України Володимира Зеленського .

Президент України Володимир Зеленський приїхав до Брюсселя 17 жовтня, де представив свій «План перемоги» з п’яти пунктів спочатку лідерам ЄС на саміті в бельгійській столиці, а потім міністрам оборони НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги» , представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть , хоча назвав його «сильним сигналом».

Рютте: запрошення до вступу в альянс не було у фокусі обговорення зустрічі Ради Україна-НАТО

Джерело: Радіо Свобода Україна

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua