«Має бути справедливо». Зеленський висловив зауваження щодо економічного бронювання

18 жовтня 2024 р. 18:53

18 жовтня 2024 р. 18:53


Президент України Володимир Зеленський висловив зауваження щодо моделі економічного бронювання, яка існує зараз. Так, сьогодні, 18 жовтня, в етері телемаратону « Єдині новини » президент України заявив, що бронювання має бути «справедливим».

«Має бути справедливо. Це завдання Міністерства економіки, передусім премʼєр-міністра України, у нього є це завдання. Ті моделі, які вони мені показували, чесно, я вважаю, що вони поки не зовсім справедливі. Тут складно обирати одну професію, а не обирати іншу. Інші повинні бути критерії, не професії», – йдеться у заяві президента.

Зеленський відзначив, що модель бронювання працює для критичної інфраструктури та працівників «оборонки».

«Щодо критичної інфраструктури – це вже зроблено. Ми розуміємо, що «оборонка» працює, люди там заброньовані. Ключові фахівці всі працюють. Але все інше – дійсно складне питання. Знайти баланс складно. Військові бояться, вважають, що буде недостатньо нових сил. Бізнес по-іншому ставиться... Балансу поки немає», – сказав Зеленський.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, як працюватиме нова система економічного бронювання . В ефірі ASATrьопс він зауважив, що схема не дозволить просто сплатити гроші, щоб уникнути призову в армію.

«Сплатив гроші – не йдеш в армію: так не буде. Це буде реалізація принципу Кабінету міністрів «Працюй або воюй» і станеться це найближчим часом», – зазначив він.

Гетманцев додав, що нова система не міститиме переліку законів, а передбачатиме зміни до урядової постанови. Одним з основних критеріїв для отримання бронювання буде легальна заробітна плата, відзначив посадовець. Установи, які матимуть право на бронювання, будуть визначені в розширеному переліку галузей.

«Має бути справедливо». Зеленський висловив зауваження щодо економічного бронювання

Джерело: Главком