Адвокат пояснив, чому Росія часто повертає розчленовані тіла українських полонених

18 жовтня 2024 р. 20:16

18 жовтня 2024 р. 20:16


Росія часто повертає рідним розчленовані тіла українських полонених, аби, ймовірно, приховати сліди тортур. Про це заявив засновник проєкту «Пошук.Плен», адвокат Микола Полозов , повідомляє видання «Точка».

Полозов прокоментував нещодавню статтю Washington Post, в якій родичі загиблого бійця «Азов» Олександра Іщенка розповіли, що російська влада зробила все для того, щоб неможливо було встановити причину смерті. Тіло було розчленоване і в такому стані, що вже неможливо було провести медекспертизу, йдеться у новині.

За словами Полозова, подібних випадків є багато, коли неможливо встановити причину смерті через стан тіла, який передала російська сторона. Водночас правозахисники розуміють, в яких умовах утримують військовополонених та цивільних заручників.

«Ми знаємо практики, які застосовують російська влада – це побиття, тортури, їх морять голодом і так далі. Звісно, ​​серед полонених є певний відсоток людей, які цього не витримують і гинуть. Звичайно, російська влада всіляко не зацікавлена ​​в тому, щоб достовірні причини смерті стали відомі родичам в Україні», – наголосив правозахисник.

Адвокат зауважив, що всі памʼятають теракт у Оленівці, де загинуло багато військовополонених. «Так, це робиться навмисно. Це робиться для того, щоб приховати сліди військових злочинів, жорстокого, нелюдського поводження з військовополоненими», – підкреслив Полозов. Він додав, що це має бути окремим предметом розслідування Міжнародного кримінального суду, оскільки жорстоке поводження з полоненими – це очевидний військовий злочин .

Нагадаємо, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні знайшла нові докази катувань Росією українських цивільних та військовополонених на окупованих територіях України та в РФ.

Як повідомлялося, пресслужба «Азову» підтвердила інформацію про загибель бійця бригади Олександра Іщенка в російському полоні.

«Ця смерть – черговий акт звірства РФ по відношенню до військовополонених азовців. Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими. У той час, як 12-та бригада «Азов» поповнює обмінний фонд російськими полоненими і дотримується усіх правил їхнього утримання, Росія кожен день катує і вбиває наших бійців», – йдеться у повідомленні.

У копії свідоцтва про смерть, що видали в РФ, датою смерті захисника вказано 22 липня 2024 року. Медичне свідоцтво видане на три дні пізніше – 25 липня 2024 року. У документі написано «причина смерті не встановлена через гнилісні зміни органів, тканин трупа».

Адвокат пояснив, чому Росія часто повертає розчленовані тіла українських полонених

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua