МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 млрд

19 жовтня 2024 р. 00:29

19 жовтня 2024 р. 00:29


Як повідомили у відомстві, виконавча рада Міжнародного валютного фонду завершила пʼятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF).

“Керівництво МВФ відзначило прогрес української сторони у виконанні умов програми EFF. Вперше за всю історію співпраці Україна успішно пройшла пʼять переглядів фінансової програми МВФ”, – йдеться у повідомленні Мінфіну.

Міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що програма EFF є найрезультативнішою для України у контексті кількості успішних переглядів. За його словами, це демонструє спроможність і готовність України впроваджувати зміни навіть в умовах повномасштабної війни.

Співпрацю із МВФ, зокрема експертну підтримку разом із мобілізацією зовнішнього фінансування, він назвав стабілізуючими факторами для фінансової системи України.

У Міжнародному валютному фонді зазначили , що економіка України залишається стійкою, а виконання програми EFF – високим, попри складні умови.

"Українська влада виконала всі кількісні критерії ефективності станом на кінець червня і завершила чотири структурні контрольні показники", –  йдеться у повідомленні МВФ.

Там також додали, що для забезпечення макроекономічної стабільності, відновлення стійкості державних фінансів та боргових зобов'язань, необхідно підтримувати постійний імпульс реформ, активізувати мобілізацію внутрішніх доходів та забезпечити своєчасне надходження зовнішньої допомоги.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, отримані від МВФ кошти спрямують на покриття видатків невійськового характеру.

"Також під час перегляду було оптимізовано графік траншів на 2025 рік, завдяки чому залучимо до державного бюджету більше ресурсів", – зазначив він.

Як повідомлялося, Світовий банк переглянув свої оцінки щодо росту економіки Україну. Так, СБ зберіг свій прогноз стосовно зростання економіки за підсумками 2024 року на рівні 3,2%, однак суттєво погіршив прогноз на 2025 рік.

З одного боку, від економічного колапсу нас береже саме підкреслена ринковість бізнес-відносин у державі. З іншого — не скажеш, що весь цей ринок працює на перемогу.

Олексій Кущ у тексті «Воєнної економіки в Україні досі не створено. Може, це на краще?» розмірковує, чи є сенс державі розглядати перехід до воєнної економіки та якою вона тоді має бути.

МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 млрд

Джерело: zn.ua (Політика)