Росія витратила майже 100 млн євро, щоб зірвати вибори і референдум у Молдові – влада

19 жовтня 2024 р. 01:49

19 жовтня 2024 р. 01:49


Росія витратила майже 100 мільйонів євро, намагаючись зірвати президентські вибори у Молдові, а також референдум щодо вступу країни до ЄС, заявила віцепремʼєр-міністерка Молдови Крістіна Герасимова в інтервʼю американському виданню Bloomberg .

«Нашим партнерам має бути зрозуміло одне – ми є полігоном для випробування нових методів, і все, що спрацює в Молдові, буде використовуватися і в інших країнах», – сказала вона.

За словами Герасимової, пріоритетом Росії є запобігання членству Молдови в ЄС шляхом поширення наративу про те, що євроінтеграція рівнозначна вибору війни. За її словами, прокремлівський уряд у Молдові розглядається в Москві як важіль впливу у війні проти України.

Кремль «категорично відкидає» звинувачення у втручанні у виборчий процес в Молдові, заявив у понеділок прессекретар Дмитро Пєсков.

Сполучені Штати також попередили про кампанію Москви, спрямовану на зрив намірів Молдови інтегруватися в євроатлантичне співтовариство. Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що за останні кілька місяців Москва виділила мільйони доларів, щоб вплинути на президентські вибори в Молдові .

На виборах 20 жовтня Молдова відкриє 228 виборчих дільниць у 37 країнах – майже на 100 більше, ніж на президентських виборах 2020 року. Під час парламентських виборів у липні 2021 року в Росії було відкрито 17 виборчих дільниць. Повідомлення з місць голосування показали, що на такі дільниці приходить мало людей.

У лютому минулого року президентка Молдови Мая Санду заявила про російський план дестабілізації країни. За словами Санду, Москва хоче привести до влади у Кишиневі своїх ставлеників . Про наміри російської сторони молдовським структурам повідомили колеги з українських спецслужб, сказала президентка. На думку Санду, цілі Росії – зупинити євроінтеграцію країни і використати Молдову у війні проти України .

Російське МЗС у відповідь заявляло, що твердження Санду є необґрунтованими. Російське відомство одночасно звинуватило Україну в нагнітанні напруженості й спробах втягнути Кишинів «у жорстку конфронтацію з Росією».

Росія витратила майже 100 млн євро, щоб зірвати вибори і референдум у Молдові – влада

Джерело: Радіо Свобода Україна