Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном

19 жовтня 2024 р. 04:02

19 жовтня 2024 р. 04:02


Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують укладати шлюб та розлучатися. Бувають випадки, коли подружжя має здійснити поділ майна. Адвокатка Марина Бекало на порталі b2bconsult розповіла , як оформити поділ майна, придбаного в шлюбі, якщо подружжя перебуває у Польщі.

Як оформити поділ спільного майна при розлученні, якщо подружжя знаходить за межами України

Адвокатка пояснила, о в такій ситуації необхідно оформити договір поділу спільного майна подружжя. Це є найзручнішим та найдешевшим варіантом.

«Не потрібно на кожний об'єкт нерухомого чи рухомого майна оформлювати угоди (наприклад, дарування чи купівлі-продажу), або видавати довіреності (від чоловіка, наприклад) на вчинення правочинів з відчуження майна», – сказала вона.

Бекало наголосила, що таку угоду можна укласти не тільки у нотаріуса в Україні, але й за кордоном.

«За цим договором  частка в спільному нерухомому майні, набуте під час шлюбу передається одному з подружжя (жінці), натомість частка на рухомому майні, що належить дружині, переходить чоловікову, це вкладається в одному договорі на поділ майна. В такому випадку статус майна спільної сумісної власності змінюється, в результаті чого сторони стають 100% власниками майна, який є предметом  договору», – пояснила експертка.

Адвокатка додала, що відповідно до наказу Мін'юсту 27.12.2004  № 142/5/310 «Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України», посвідчити такий договір можна в дипломатичній установі (посольстві/консульстві) України за кордоном, з подальшим внесенням такої угоди до нотаріального реєстру вже в Україні (у будь-якого нотаріуса).

«На підставі чого він зробить реєстраційні дії в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. А що стосується права власності на автомобіль,  то потрібно виясняти на кого зареєстровано авто. Якщо на чоловіка, то жодних реєстраційних дій робити не потрібно», – додала вона.

Бекало зауважила, що перед тим як посвідчити угоду в посольстві чи консульстві, потрібно скинути її на їх електронну пошту для попереднього ознайомлення, вони потім роздрукують та засвідчать підписами.

«Щодо чоловіка, то для дипломатичної установи достатньо військово-облікового документа з відомостями про перебування (або виключення) з обліку. Ви можете його згенерувати в «Резерв+» якщо у чоловіка немає в паперовому вигляді», – резюмувала вона.

У випадку, коли один з подружжя, що хоче розірвати шлюб, військовослужбовець, то цей процес може стати складнішим. Нагадаємо, як можна розлучитися з військовим.

Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua