Велика Британія приєдналася до розробки ракет із дальністю до 2000 км

19 жовтня 2024 р. 08:56

19 жовтня 2024 р. 08:56


Велика Британія офіційно приєдналася до європейської програми розробки далекобійних ракет , до якої входять Німеччина, Франція, Польща та інші партнери. Ця співпраця спрямована на посилення обороноздатності Європи на тлі зростання напруженості з Росією.

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив, що метою нової програми є розробка крилатих ракет із радіусом дії від 1000 до 2000 кілометрів, що значно розширить бойові можливості країн-учасниць, пише Army Recognition. Проєкт також спрямований на покращення інтеграції європейських систем протиповітряної оборони, що є критично важливим для безпеки НАТО.

Крім того, у межах цієї співпраці Сполучені Штати та Німеччина оголосили про тимчасове розміщення на території Німеччини американських ракет великої дальності з 2026 року. До цього озброєння входитимуть ракети SM-6, Tomahawk та гіперзвукова зброя. Це розгортання, яке Росія розглядає як загрозу своїй національній безпеці, має тимчасовий характер, поки Європа не завершить розробку власних далекобійних ракет.

Із часу російського вторгнення в Україну у 2022 році значення ракет із великим радіусом дії знову стало очевидним. Москва посилила удари, у відповідь на які Київ атакував російські об'єкти. Європейські крилаті ракети, зокрема британські Storm Shadow, французькі Scalp і німецькі Taurus, мають радіус дії близько 500 кілометрів.

Окрім ракетної програми, міністр Гілі також підтвердив готовність Великої Британії швидко розгорнути війська в Естонії для зміцнення східного флангу НАТО у відповідь на потенційну російську загрозу. Лондон вже підготував тисячі військових для швидкого розгортання вздовж кордонів із Росією. Це рішення підкреслює прагнення Великої Британії відігравати провідну роль у європейській обороні на тлі постійної напруженості у відносинах з Москвою.

Плани Вашингтона та Берліна розмістити в Німеччині американські далекобійні ракети можуть дати Україні певні можливості. Однак за цією ситуацією уважно слідкує не лише Київ, а й Пекін, пише Володимир Кравченко у статті "За десять хвилин від Путіна. Чому американські ракети в Німеччині важливі для України" .

Велика Британія приєдналася до розробки ракет із дальністю до 2000 км

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua