Шмигаль повідомив суму збитків для української екосистеми внаслідок війни

20 жовтня 2024 р. 00:39

20 жовтня 2024 р. 00:39


«Нинішня шкода українським екосистемам оцінюється в 65 мільярдів доларів. Третина українських лісів і 20% природоохоронних територій України вже постраждали від війни. Під загрозою опинилося 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна », – сказано в його телеграм-каналі за підсумками конференції з обговорення пункту 8 «Екологічна безпека » Формули миру.

Повідомляється, що захід відбувся в Гельсінкі за участю прем'єр-міністра Фінляндії Петтері Орпо, віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича, керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, а також чиновників інших держав.

«Перед усіма нами стоїть найважливіше завдання – виробити спільне бачення того, як захистити природу і життя людей. Україна готова розробляти спільне бачення і конкретні кроки на цьому шляху, застосовуючи принцип « ворог має заплатити», – зазначив Шмигаль.

Він окреслив кілька основних завдань, щодо яких необхідно узгодити спільну стратегію. Це: моніторинг, фіксація та звітування про всі екологічні наслідки, впливи, втрати й збитки від війни РФ проти України; отримання важливих відгуків і технічних рекомендацій від міжнародних партнерів; розробка подальших спільних дій для притягнення Росії до відповідальності за екологічні злочини, скоєні проти України.

«Екологічна безпека є ключовою умовою для економічного та соціального прогресу. Тому нам необхідно знайти рішення й ресурси, щоб максимально захистити та відновити нашу природу і довкілля», – підкреслив український прем’єр.

Нагадаємо, раніше Шмигаль заявив , що приблизно чверть території України потенційно забруднена мінами та боєприпасами. Це близько 140 тис. кв. км.

Раніше стало відомо, що при Кабінеті Міністрів України створено штаб , який відповідатиме за питання та контроль підготовки до опалювального сезону в регіонах.

До слова, 5 вересня прем'єр Денис Шмигаль прокоментував призначення нових міністрів.

Шмигаль повідомив суму збитків для української екосистеми внаслідок війни

Джерело: Главком