Уроки мови: як сказати українською "пеняй на себя"

20 жовтня 2024 р. 03:03

20 жовтня 2024 р. 03:03


Через повномасштабну війну, яку розвязала Росія, багато наших громадян перейшли на українську мову . Але деякі українці під час розмови роблять помилки. Зокрема, часто можна почути такий вираз "пеняй на себя". Відомий мовознавець та вчитель Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно сказати цю фразу українською.

За словами Авраменка, необхідно збагачувати свою мову фразеологізмами. Зокрема, запропонував: уявімо ситуацію, що ви не перевірили дату, до якої слід спожити певний продукт. І принесли додому, наприклад, скисле молоко.

"Пиняйте на себе – це російський вислів. У нашій мові на цей випадок є колоритний фразеологізм: "Бачили очі, що купували – їжте, хоч і повилазьте", – резюмував молознавець.

Лайфхаків, "як російськомовному перейти на українську", вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова "Перехідний вік мови" на ZN.UA.

Уроки мови: як сказати українською "пеняй на себя"

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua