Мобілізація в Україні: з якими хворобами нервової системи не візьмуть до армії

21 жовтня 2024 р. 13:42

21 жовтня 2024 р. 13:42


Непридатним до військової служби під час воєнного стану вважаються хворі на менінгіт, енцефаліт, мієліт, епілепсію.

В Україні триває загальна мобілізація і воєнний стан, в межах яких військовозобов'язані громадяни призиваються на службу. Однак існує низка законних підстав, зокрема медичних, що передбачають звільнення від мобілізації. Вони прописані у наказі №490 Міністерства оборони України, який затверджує зміни в положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України.

У документі наведено перелік діагнозів, пов'язаних з порушеннями функцій центральної нервової системи (ЦНС), які унеможливлюють проходження військової служби.

До цього переліку входять:

  • швидко прогресуючі запальні захворювання ЦНС із значними порушеннями функцій, такі як менінгіт, енцефаліт, мієліт, енцефаломієліт, внутрішньочерепний та внутрішньохребтовий абсцес;
  • системні атрофії; екстрапірамідні, дегенеративні хвороби, церебральний параліч, паралітичні синдроми, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, усі види дистоній, дитячий церебральний параліч, паралітичні стани, гідроцефалія, токсична енцефалопатія та інші
  • епілепсія з частими нападами або вираженими психічними розладами;
  • швидко прогресуючі захворювання периферичної нервової системи, які супроводжуються серйозними функціональними порушеннями (ураження черепних нервів, нервових корінців та сплетінь, полі-, мононейропатії, усі форми міастеній, міопатії, хвороби нервово-м’язового з’єднання та м’язів, дорсалгія, радикулопатія, цервікалгія, ішіас, люмбаго та інші).

Нагадаємо, мобілізації не підлягаються військовозобов'язані , які мають важкі захворювання артерій, вен, лімфатичних вузлів за умови, якщо ці хвороби супроводжуються значними порушеннями кровообігу.

Раніше юрист Дмитро Франчук пояснив правові наслідки невчасного проходження ВЛК .

Мобілізація в Україні: з якими хворобами нервової системи не візьмуть до армії

Джерело: focus.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua