Проводять роз'яснювальну роботу: Садовий розповів, чи будуть у Львові "мовні патрулі"

21 жовтня 2024 р. 13:42

21 жовтня 2024 р. 13:42


Мер Львова Андрій Садовий вважає, що такі інспектори в місті не потрібні, оскільки проблема дотримання мовного законодавства вже ефективно розв'язується через офіційні органи та роз'яснювальну роботу.

Чи потрібні Львову "мовні патрулі"

Андрій Садовий вважає, що Львову такі патрулі не потрібні. Він пояснив, що в Україні вже є офіційні органи, які займаються питаннями дотримання мовного законодавства, як-от мовний омбудсмен.

"Знаєте, буває багато різних ініціатив, і, можливо, люди мають трохи більше вільного часу на такі речі. У нас немає такої проблеми. Ми, знаєте, якось намагаємося проводити роз'яснювальну роботу. Є мовний омбудсмен у нашій державі, вони молодці, звертають увагу чиновникам на дотримання закону. Є інші омбудсмени, намагаємося з ними всіма співпрацювати", — зазначив Садовий.

На його думку, у Львові немає мовного конфлікту, і м'який, дружній підхід до розв'язання подібних питань працює набагато ефективніше.

"Я не бачу таких необхідностей на сьогодні, тому що Львів є найбільшим у світі україномовним містом. І ще раз наголошую: наша сила в тому, щоб любов'ю переформатовувати людей і робити їх союзниками", — додав міський голова.

Звідки виникло обговорення про "мовні патрулі"

9 вересня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків запропонував створити "мовні патрулі" у своєму місті. Ці групи громадських активістів мали б стежити за дотриманням мовного законодавства, не караючи порушників, а лише пропонуючи їм відвідувати курси української мови. Крім того, Марцінків звернувся до мовного омбудсмена з проханням про запуск безоплатних курсів для російськомовних жителів Івано-Франківська. В ефірі програми "Говорить великий Львів" мер уточнив, що єдиним силовим заходом, доступним інспекторам, буде можливість викликати поліцію в разі прояву агресії з боку співрозмовників.

Нагадаємо, 19 вересня Марцінків підтвердив, що в Івано-Франківську вже є 74 охочих стати мовними інспекторами-волонтерами . Згідно з його оцінками, їх буде близько сотні, оскільки все ще збирають заявки.

Проводять роз'яснювальну роботу: Садовий розповів, чи будуть у Львові "мовні патрулі"

Джерело: focus.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua