Популяція косаток у Тихому океані вимирає: вчені не знають, чому

21 жовтня 2024 р. 14:22

21 жовтня 2024 р. 14:22


Чисельність популяції південних косаток, що мешкають у Тихому океані, стрімко скорочується. У новому дослідженні Бурак Сайгілі та Ендрю Трайтс з Університету Британської Колумбії з'ясували, що припущення, що це відбувається через відсутність доступу до лососю, є невірним, повідомляє Phys.org.

Дослідники заявили про те, що консультувалися з рибалками-аматорами та командами зі спостереження за китами. Це дозволило їм визначити, чи є у китів-вбивць доступ до лосося.

Попередні дослідження показали, що південні косатки у Тихому океані переживають складні часи. Скорочується чисельність їх популяції і народжується дедалі менше дитинчат. І ніхто не знає, чому це відбувається.

Південні резидентні косатки Тихого океану — це група косаток, що мешкає біля узбережжя Північної Америки, від Каліфорнії до Британської Колумбії, у деяких частинах моря Саліш. Останній «перепис» показав, що їх залишилося лише 37 особин, які мешкають у трьох зграях. Кіти пливуть на північ у теплі місяці, а потім знову прямують на південь із настанням зими.

Але всі дані показують, що вони виборюють виживання. Що робить ситуацію ще більш незвичайною, це те, що косатки є єдиними ссавцями у своїй екосистемі, яким доводиться виживати. Місцеві тюлені, інші види китів та морські леви процвітають.

Деякі вчені припустили, що проблема може полягати в обмеженості доступу до лосося – основного джерела їжі китів. Але рибалки-аматори, які промишляють лососем, заявили, що жодних проблем із кількістю цієї риби немає. Більше того, вони бачили, як на неї полюють косатки. А команди, які спостерігають за китами, розповіли, що вони регулярно бачать косаток, які плавають серед груп лосося.

Це, як вважають вчені, вказує на те, що у косаток виникли проблеми з упійманням лосося. А це могло статися через шум, який видавали човни. За словами дослідників, шуму в регіоні, де живуть південні косатки, набагато більше, ніж у північних районах, де живуть їхні родичі.

Вчені також вважають, що у китів-вбивць виникають проблеми з упійманням лосося в різні пори року. Наприклад, вони можуть знаходити вдосталь лосося влітку, але відчувати труднощі навесні. Це може пояснити, чому дитинча косатки померло минулої весни.

Раніше вчені пояснили, чому косатки почали частіше нападати на човни.

Популяція косаток у Тихому океані вимирає: вчені не знають, чому

Джерело: zn.ua (Політика)