Друга сесія Асамблеї Сеймасу Литови та Верховної Ради України: ухвалено Спільну декларацію

21 жовтня 2024 р. 14:37

21 жовтня 2024 р. 14:37


Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сьогодні, 21 жовтня, представив План перемоги парламенту Литви. Після Вільнюса,  Стефанчук відправиться до Таллінну та Риги, щоб залучитись підтримкою. Про це він написав у соцмережі Facebook . За підсумками ІІ сесії Асамблеї Сеймасу Литовської Республіки та Верховної Ради України ухвалено Спільну декларацію, у якій сторони, серед іншого:

  • підтримали План перемоги, презентований 16 жовтня 2024 року Президентом України Володимиром Зеленським у Верховній Раді України, а також закликали парламенти та уряди інших країн підтримати План перемоги;
  • підкреслили необхідність всебічної підтримки спільних проектів військового співробітництва між Україною та Литвою, включаючи спільне виробництво, інвестиції в українське оборонне виробництво, проекти у сферах розмінування та реабілітації, обмін досвідом як у сфері оборони, так і у підготовці інституцій та суспільства до цивільної оборони;
  • домовилися продовжувати підтримувати регіональне та багатостороннє військове співробітництво у різних форматах;
  • підтвердили, що тісно співпрацюватимуть з метою продовження та підвищення ефективності санкцій проти росії та її держав-сателітів, а також запобігання обходу санкцій.

Як вказав Стефанчук, ціль візитів до країн Балтії – залучення додаткової допомоги Україні у військовій, політичній, економічній та гуманітарній сферах для протидії російському агресору.

Також, за його словами, перебування у Литві, Естонії та Латвії він використає для презентації Плану перемоги Президента України та обговорення шляхів його реалізації.

Під час виступу у парламенті Ливи Стефанчук окреслив ключові завдання, важливі для наближення перемоги. Зокрема, це:

  • збільшення і пришвидшення військової підтримки України;
  • додаткові системи ППО;
  • надання дозволу сусіднім з Україною країнам ЄС і НАТО збивати ворожі ракети, які досягають західних меж нашої країни;
  • допомога у знятті будь-яких обмежень на надання і використання Україною далекобійної зброї задля ураження військових обʼєктів і цілей на території рф, які є ключовими для здійснення агресії;
  • надання літаків-винищувачів і навчання пілотів.
  • посилення санкційного тиску на агресора та унеможливлення обходу санкцій.

Також Стефанчук зустрівся спікеркою парламенту Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен.

Руслан Стефанчук зустрівся зі Спікеркою Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен

«Мали продуктивну розмову. Обговорили безпекову ситуацію в Україні, поглиблення співпраці в оборонній сфері. Значну увагу приділили важливості практичної реалізації Плану перемогу. Також ми підняли тему європейської та євроатлантичної інтеграції України», – написав Стефанчук.

Під час зустрічі з президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою Стефанчук  подякував за всебічну допомогу дружньої Литви, зокрема у військово-технічній сфері.

Руслан Стефанчук під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою

«Лише у цьому році Литва надала три пакети оборонної допомоги та підтримує обороноздатність України у міжнародних коаліціях. Подякував за це. А підписана Угода про співробітництво у сфері безпеки – необхідна практична підтримка нашої країні у боротьбі з російською агресією. Мали відверту розмову, передусім щодо безпекової ситуації в Україні та нагальних викликів» , - повідомив голова верховної Ради.

Стефанчук та Наусєда обговорили також євроатлантичну інтеграцію України.

«Запрошення до Альянсу могло б суттєво змінити геополітичну ситуацію у світі, і ми розраховуємо на рішучість союзників у цьому питанні. Також у фокусі нашої уваги – шлях України в ЄС та підтримка українського енергетичного сектору з огляду на постійні атаки Росії на нашу критичну інфраструктуру», – зазначив Стефанчук. .

Голова Верховної Ради переконаний, що попри повномасштабну війну союзники можуть запросити Україну до Альянсу та розпочати переговори про вступ.

Друга сесія Асамблеї Сеймасу Литови та Верховної Ради України: ухвалено Спільну декларацію

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua