Після референдуму у Молдові Москва робитиме ставку на парламентські вибори — оглядач

21 жовтня 2024 р. 17:57

21 жовтня 2024 р. 17:57


Одним із чинників, який зіграв на руку проєвропейській президентці Молдови Маї Санду під час виборів 20 жовтня , стала ставка Москви на парламентські вибори, що пройдуть в країні наступного року. Наразі дуже ймовірно, що голова держави не зможе отримати прихильної для себе більшості у парламенті, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті " Вибори в Молдові. Тривожно має бути не тільки Санду, а й Україні ".

Кравченко зазначив, що у Молдові глава держави має реальну владу у тому випадку, коли у нього є більшість у парламенті. Перемога ж проросійських партій на виборах наступного року зможе заморозити будь-яке рішення президента та навіть призвести до зміни курсу у зовнішній політиці, пише оглядач.

"Росія хоче "взяти" Молдову на парламентських виборах. Наразі ж точкою докладання зусиль Москви став референдум, на якому було запропоновано прописати курс Молдови на інтеграцію до ЄС у Конституції республіки", — підкреслив у коментарі для ZN.UA заступник виконавчого директора Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук.

Нагадаємо, 20 жовтня у Молдові відбулись президентські вибори та референдум щодо внесення змін до Конституції, які зафіксують проєвропейський курс країни. На виборах лідирує орієнтована на ЄС Мая Санду, а результати референдуму розділили країну фактично порівну. Зокрема , 50,3% молдован підтримали зміну Конституції, а 49,7% виступили проти цього. Уночі Санду провела пресконференцію , на якій звинуватила  "іноземні сили" у використанні готівки та пропаганди для впливу на результат голосування.

Після референдуму у Молдові Москва робитиме ставку на парламентські вибори — оглядач

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua