Початок опалювального сезону: коли його чекати в Києві

21 жовтня 2024 р. 17:57

21 жовтня 2024 р. 17:57


Міський голова столиці Віталій Кличко повідомив, що станом на 16 жовтня, у Києві до системи опалення вже підключили 234 будівлі соціальної сфери. Згідно з його заявою, у місті тепло почали подавати  85 школам, 96 дитячим садкам, 42 медичним закладам, зокрема, 28 стаціонарів, 11 адміністративних будівель, а також закладів соціально-побутового напряму.

Коли тепло увімкнуть у житлових будинках – залежить від погоди.

Речниця Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха під час брифінгу в Media Center Ukraine розповіла, як скоро це може статися.

«Якщо говоримо про синоптичні умови, які повинні бути для того, щоб було ввімкнення опалення, то це 8 градусів за Цельсієм (середньодобова температура) впродовж трьох днів і довше. І надалі - з тенденцією до зниження або утримання», - нагадала вона.

Вона також додала, що у Київській області середньодобова температура 8°С і навіть нижче, протрималася до 21 жовтня, але далі ситуація може змінитися.

«Але надалі в нас якраз таки є тенденція до певного підвищення. І температура буде середньодобова десь близько 9 градусів може... У цих межах. Тому поки що опалювальний сезон - це суто індивідуально залежить від міської влади», – зазначила синоптик.

Також вона нагадала про тенденції останніх років.

«Якщо говорити в цілому про опалювальний сезон холодного періоду - тенденція останніх років нам говорить про те, що все частіше у нас цей період... Він скоротився. Принаймні десь на 10-15 днів», – розповіла вона.

Це пояснюється, зокрема, тим, що тепло восени «затримується» в Україні довше. Це наслідок глобальних змін.

«Стає теплих періодів більше. І середньодобові температури, і середньомісячні температури в більшості останніх років - вище кліматичної норми (кліматична норма у нас розраховується зараз від 1991 по 2010-ті роки). Відповідно... зараз маємо такі значення, вищі від цієї норми. І це утримується впродовж останніх рокі», – пояснила вона.

З 1 жовтня Пенсійний фонд України проведе перерахунки житлових субсидій на опалювальний сезон 2024-2025 років. Нагадаємо, кому потрібно звернутися за її призначенням та які документи потрібно надати.

Початок опалювального сезону: коли його чекати в Києві

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua