Європейська комісія прокоментувала вибори та єврореферендум в Молдові

21 жовтня 2024 р. 23:18

21 жовтня 2024 р. 23:18


У Європейській комісії відреагували на вибори та референдум, які 20 жовтня відбулися в Республіці Молдова.

Нагадаємо, що громадяни Молдови голосували за президента країни та висловлювались “за” чи “проти” шляху республіки до Євросоюзу.

Як йдеться у опублікованій на сайті Європейської комісії спільній заяви ЄК та високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля, висновки ОБСЄ свідчать про те, що обидва процеси голосування були організовані належним чином.

“Учасники перегонів вільно проводили кампанію, хоча і в умовах побоювань незаконного іноземного втручання та активних зусиль з дезінформації", – йдеться у документі.

У Єврокомісії зауважили, що за спостереженнями ОБСЄ, Молдова стала мішенню керованої з-за кордону триваючої гібридної війни, яка включає різні форми маніпулятивного втручання з метою дестабілізації країни, незаконне фінансування політичних діячів, а також кампанії з дезінформації та кібератаки.

“Росія та її маріонетки активно намагалися підірвати демократичний та виборчий процес у Молдові. Тим не менш, ми вітаємо молдовську владу з успішною організацією виборів і конституційного референдуму. Ми вітаємо результати конституційного референдуму, на якому молдовський народ висловив бажання закріпити своє майбутнє в ЄС”, – наголошується в заяві.

Боррель та ЄК пообіцяли уважно стежити за другим туром виборів президента Молдови 3 листопада та зобов’язалися продовжувати підтримувати демократичний розвиток, реформи та економічне зростання Молдови, а також зміцнювати стійкість Молдови, зокрема на шляху до Європейського Союзу.

“ЄС і Молдова мають спільне майбутнє", – підсумовується в заяві.

Одним із чинників, який зіграв на руку проєвропейській президентці Молдови Маї Санду під час виборів 20 жовтня, стала ставка Москви на парламентські вибори, що пройдуть в країні наступного року. Наразі дуже ймовірно, що голова держави не зможе отримати прихильної для себе більшості у парламенті, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті "Вибори в Молдові. Тривожно має бути не тільки Санду, а й Україні" .

Європейська комісія прокоментувала вибори та єврореферендум в Молдові

Джерело: zn.ua (Політика)