Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал

22 жовтня 2024 р. 02:53

22 жовтня 2024 р. 02:53


Колишнього президента Перу Алехандро Толедо в понеділок засудили до 20 років і шести місяців ув’язнення у справі, пов’язаній із бразильським будівельним гігантом Odebrecht, який став синонімом корупції в Латинській Америці, де він платив мільйони доларів у вигляді хабарів урядовцям, повідомляє Associated Press.

Влада звинуватила Толедо в отриманні 35 мільйонів доларів хабара від Odebrecht в обмін на дозвіл на будівництво шосе в південноамериканській країні. Вищий національний суд спеціалізованої кримінальної юстиції в столиці країни Лімі виніс вирок після багатьох років юридичних суперечок, включаючи суперечку щодо того, чи може Толедо, який керував Перу з 2001 по 2006 рік, бути екстрадований зі Сполучених Штатів . У квітні його екстрадували до Ліми.

Толедо звинувачення відкидає і заявляє про політичні мотиви його переслідування.

Компанія Odebrecht, яка побудувала деякі з найважливіших інфраструктурних проектів у Латинській Америці,  у 2016 році зізналася владі США, що купувала державні контракти по всьому регіону за щедрі хабарі. Міністерство юстиції США проводило розслідування в кількох країнах, включаючи Мексику, Гватемалу та Еквадор.

Толедо та трьох інших колишніх президентів з винуватили в отриманні платежів від будівельного гіганта.

Колишній президент Ольянта Умала постав перед судом за звинуваченнями в тому, що він і його дружина отримали понад 3 мільйони доларів від Odebrecht на його президентські кампанії в 2006 і 2011 роках. Обидва заперечують будь-які правопорушення.

Екслідер Педро Пабло Кучинський, який покинув посаду в 2018 році, перебуває під домашнім арештом за аналогічними звинуваченнями.

Колишній лідер Алан Гарсія, який обіймав посаду в 2006-2011 роках, у 2019 році застрелився , коли поліція прибула до нього додому, щоб заарештувати. Він написав передсмертного листа, в якому заперечував будь-які звинувачення в корупції.

Нагадаємо, що у понеділок, 21 жовтня, за звинуваченнями у відмиванні грошей було затримано колишнього президента Албанії Іліра Мету .

Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua