Цінові рекорди: в Україні подорожчали яблука

22 жовтня 2024 р. 11:17

22 жовтня 2024 р. 11:17


В Україні минулого тижня відновили зростання ціни на яблука. Це сталося через скорочення пропозиції яблук зимових сортів на внутрішньому ринку. Але попит на ці фрукти залишається високим, що стимулює подорожчання. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 19 жовтня, яблука пропонували до продажу в діапазоні 17–25 грн/кг ($0,41-0,61/кг), залежно від сорту, якості та обсягу запропонованої партії, що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Аналітики пояснили, що нинішні ціни на яблука в Україні, як і раніше, є найвищими як мінімум за останні сім років моніторингу.

«При цьому пропозиція якісного яблука на ринку досить обмежена, оскільки багато виробників вважають за краще не поспішати з продажами, і весь обсяг зимового яблука закладають на зберігання в надії на більш інтенсивне зростання цін у даному сегменті як на внутрішньому ринку, так і на більш високі ціни з боку компаній-експортерів», – йдеться у повідомленні.

Експерти зазначили, що зараз в яблука в середньому коштують на 54% дорожче, ніж за аналогічний період 2023 року. Оператори ринку додали, що зростання цін не сприяло зниженню попиту на яблука. Вони не виключають, що наступного тижня продавці пробуватимуть вкотре переглянути ціни в даному сегменті.

Раніше аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка розповів, скільки буде коштувати картопля в наступному році.

Цінові рекорди: в Україні подорожчали яблука

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua