На фронті потрібно понад 220 підземних госпіталів для ЗСУ – СОО Метінвесту

22 жовтня 2024 р. 11:17

22 жовтня 2024 р. 11:17


Перший в Україні та єдиний на континенті Європа підземний шпиталь для Збройних Сил України, збудований Метінвестом Ріната Ахметова, зараз може приймати 100 поранених людей на добу. Він розташований глибоко під землею та подалі від фронту. Дві операційні дозволяють лікарям рятувати військових, не витрачаючи час на їх транспортування. Однак таких шпиталів потрібно щонайменше 20 тільки вздовж лінії фронту. Про це розповів операційний директор Групи Метінвест Олександр Мироненко в інтерв’ю.

«Якщо йдеться про такий рівень шпиталю, облаштованого операційними та всім іншим устаткуванням, то на лінії фронту їх потрібно щонайменше 20 одиниць. Також ми маємо декілька розробок для рівня бригад: таких об'єктів потрібно десь 200 одиниць. Є ще менший об'єкт — для батальйонного рівня. Їх необхідно ще більше. Тому, на мій погляд, для нормального забезпечення системи надання допомоги та збереження життя захисників необхідно сотні одиниць підземних шпиталів різного рівня», – зазначив операційний директор.

За його словами, на будівництво підземного шпиталю, який вже функціонує, компанія витратила виключно свої кошти. Винятком стало обладнання, надане військовими медиками. На цей стабілізаційний пункт всього витратили 20 млн грн, з яких 7 млн – це медичне обладнання, 13 млн – ціна сталевих «криївок», їх облаштування, ремонт та встановлення.

Однак самотужки, каже Мироненко, Група Метінвест не зможе фінансово задовольнити попит на такі шпиталі. Адже витрати в 20 млн грн на кожен такий великий пункт – це велике фінансове навантаження. Однак в тандемі з державою задовольнити потребу в підземних шпиталях є цілком реальною задачею.

«Тому що не може приватна компанія підміняти собою державу і все робити власним коштом. Навіть якщо йдеться про дешевші об'єкти бригадного чи батальйонного рівня, зважаючи на їхню кількість, це все одно будуть значні кошти. На жаль, ми не можемо запланувати на наступний рік витратити, наприклад, пів мільярда гривень на будівництво шпиталів. І тому це мають бути спільні з державою проєкти», – додав Мироненко.

Операційний директор розповів, що українською розробкою підземних шпиталів зацікавилися європейці. Вони мають схожі проєкти, але не пристосовані до такої війни, яка відбувається в Україні. Європейські розробки – це просто стаціонарні надземні споруди, які надають схожі послуги, що українські підземні шпиталі.

Однак, додав Мироненко, всім зрозуміло, що коли подібний об'єкт розташувати на відкритій території за кілька десятків кілометрів від фронту, то рано чи пізно російські окупанти вдарять по ньому КАБами. Не допоможуть навіть червоні хрести, якими можна зі всіх боків обмалювати такий шпиталь. Тому аналоги, розроблені в Європі, хоч і мають якісне обладнання, але все ж таки не придатні до умов російсько-української війни.

«Тому той досвід, який нині здобуває Україна, західні партнери вивчатимуть та імплементуватимуть у свої військові розробки й доктрини. Бо коли воюєш з таким противником, як Росія, що має власну авіацію, бомби та широкий спектр засобів ураження, необхідно переносити життєво важливі об'єкти якомога глибше під землю», – додає Олександр Мироненко.

З початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Метінвест виділив на допомогу Україні та українцям вже понад 7,7 млрд гривень. З цієї суми 4,1 млрд гривень пішли на потреби Збройних Сил в рамках  ініціативи «Сталевий Фронт Ріната Ахметова».

На фронті потрібно понад 220 підземних госпіталів для ЗСУ – СОО Метінвесту

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua