У США триває дострокове голосування на виборах: які тенденції показують опитування

22 жовтня 2024 р. 11:43

22 жовтня 2024 р. 11:43


Мільйони американців достроково проголосували на виборах президента США-2024, хоча показники дострокового голосування дають лише початкове "поверхневе" уявлення про те, які загальні результати можуть отримати кандидати, пише Newsweek .

Майже кожен американський штат пропонує ту чи іншу форму дострокового голосування за кілька тижнів до дня виборів. У понеділок, 21 жовтня, виборчі дільниці відкрилися у Флориді й Техасі, тоді як деякі ключові хиткі штати, зокрема, Джорджія та Невада, відкрили дільниці для дострокового голосування ще минулого тижня.

Попередні опитування показували, що кандидат від демократів Камала Гарріс випереджає свого республіканського суперника Дональда Трампа серед виборців, які проголосували достроково, але це навряд чи вказує про те, хто лідирує загалом. Виборці-демократи, як правило, активніше беруть участь у достроковому голосуванні, ніж республіканці, і Трамп неодноразово безпідставно стверджував, що голосування поштою дає можливість фальсифікувати результати.

Цієї осені Трамп і Республіканська партія дещо змінили курс, заохочуючи виборців проголосувати в будь-який спосіб, хоча колишній президент США досі висловлює скептичне ставлення до дострокового голосування.

Де розпочалося дострокове голосування

47 штатів, а також округ Колумбія, пропонують дострокове голосування й голосування поштою для всіх зареєстрованих виборців.

Дати дострокового голосування залежать від штату. В Міннесоті, Південній Дакоті, Вірджинії та Вермонті виборчі дільниці відкрилися у вересні. У таких штатах, як Кентуккі та Оклахома, дострокове голосування розпочнеться менш ніж за тиждень до дня виборів.

У двох хитких штатах, Джорджії та Північній Кароліні, у перший день дострокового голосування цього виборчого циклу була зафіксована рекордна явка. Минулого вівторка, 15 жовтня, у Джорджії віддали голоси понад 310 тисяч виборці, а до п'ятниці, 18 жовтня, понад мільйон виборців віддали свої бюлетені особисто або відправили поштою. У Північній Кароліні в перший день дострокового голосування в четвер, 17 жовтня, було подано понад 353 тисячі бюлетенів.

Деякі штати, зокрема, Алабама, Міссісіпі та Нью-Гемпшир, не пропонують жодної форми дострокового голосування, якщо виборець не має на те поважної причини, наприклад, військової служби. У таких штатах, як Північна Дакота й Пенсильванія, дострокове голосування встановлюється чиновниками округу, а не на рівні штату.

Хто лідирує в опитуваннях

Опитування показують, що Гарріс має перевагу серед тих, хто проголосував достроково. Результати опитування, опублікованого в понеділок, 21 жовтня, USA Today і Саффолкським університетом, показали, що віцепрезидент лідирує серед виборців, які віддали голоси достроково: 63% проти 34% у Трампа.

Водночас, те ж саме опитування виявило, що Трамп випереджає Гарріс серед тих, хто планує голосувати в день виборів 5 листопада: 52% проти 35%.

За підрахунками NBC News, який використовує компанію TargetSmart для збору даних про виборців, станом на понеділок, 22 жовтня, майже 14,5 мільйона виборців у США уже проголосували поштою або особисто. З цих виборців 46% - демократи, а 36% - зареєстровані республіканці. 18% виборців, які проголосували достроково, не пов'язані з жодною з основних партій.

NBC News

Майже однакова кількість зареєстрованих демократів і республіканців проголосували достроково в кількох ключових хитких штатах. У Джорджії 49% усіх дострокових голосів надійшли від республіканців, тоді як 46% — від демократів. Станом на понеділок розрив був схожим у Неваді (40% демократів, 35% республіканців) та Північній Кароліні (36% демократів, 33% республіканців).

В Аризоні зареєстровані республіканські виборці в достроковому голосуванні дещо випереджають демократів - 44% проти 35%. Демократи значно випереджають республіканців у достроковому голосуванні в Пенсильванії (67% проти 27%), Міннесоті (54% проти 36%) та Вісконсині (40% проти 19%).

Очікується, що цьогорічна битва між Гарріс і Трампом буде непередбачуваною.

У понеділок Гарріс випереджала свого суперника в середньому на 1,8% (48,2% проти 46,4%) за результатами загальнонаціональних опитувань, згідно з даними FiveThirtyEight. Водночас, виборча модель FiveThirtyEight схиляється до того, що Трамп отримає більшу кількість голосів від Колегії виборщиків: 52% проти 48%.

Гарріс і Трамп також мають практично рівні рейтинги в більшості хитких штатів — згідно з даними FiveThirtyEight.

Що станеться, якщо Трамп програє

Багато експертів попереджають, що Трамп і його прихильники вже починають сіяти сумніви щодо результатів виборів, аби оскаржити результати у разі програшу колишнього президента.

Трамп стверджує, що президентські вибори 2020 року, на яких він програв демократу Джо Байдену, були сфальсифіковані. Доказів на підтримку таких заяв немає, але деякі з найближчих довірених осіб Трампа неодноразово критикували виборчу систему, зокрема, цьогорічний виборчий цикл.

Під час пресконференції в Північній Кароліні в понеділок, 22 жовтня, Трамп заявив журналістам, що “не бачив” жодних ознак того, що цьогорічні вибори не будуть чесними, хоча додав, що знає “іншу сторону, і вона не є доброю”.

На відміну від подій чотири роки тому, Трамп не має тих самих президентських повноважень, які міг би використати у разі програшу цього разу. Але він все ще може оскаржити результати виборів у правовій системі як приватна особа - Трамп подав кілька позовів, намагаючись оскаржити результати виборів 2020 року, втім усі вони були відхилені судом.

Минулого місяця Трамп уже “погрожував” тюремним ув'язненням “юристам, політичним діячам, донорам, нелегальним виборцям і корумпованим членам виборчих комісій”, якщо ті будуть визнані “шахраями”. Нещодавно він також запропонував використати військову силу для боротьби з “внутрішнім ворогом”.

Нещодавно повідомлялося, що Трамп уперше обігнав Гарріс у прогнозі Decision Desk/The Hill: згідно з даними станом на 20 жовтня, республіканець мав 52% шансів виграти вибори, а кандидатка від демократів — 48%.

Гарріс із серпня зберігала перевагу над Трампом — її шанси на перемогу прогноз Decision Desk/The Hill оцінював у приблизно 54–56%. Проте з жовтня динаміка змінилася.

У США триває дострокове голосування на виборах: які тенденції показують опитування

Джерело: zn.ua (Політика)