Україна змінила кримінальний кодекс відповідно до Римського статуту

22 жовтня 2024 р. 11:43

22 жовтня 2024 р. 11:43


Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради України із підписом  законопроєкт № 11484 яким внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Як значиться в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради, документ 22 жовтня повернувся до парламенту із підписом президента та був розісланий у відповідні структури.

Закон  імплементує 7 статтю Римського статуту (злочини проти людяності - ІФ-У), та доповнює Кримінальний кодекс новою статтею, що встановлює кримінальну відповідальність за злочини проти людяності.

Також тепер частина перша статті 442 КК (геноцид) викладена відповідно до тексту статті 6 Римського статуту, а саме передбачено кримінальну відповідальність за заподіяння психічного розладу з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової або релігійної групи.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала зміни до ККУ на засіданні 9 жовтня. Ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду парламент підтримав у серпні.  Це дозволяє Україні стати членом Міжнародного кримінального суду.

Безумовно, ратифікація Римського статуту – дуже важливий і довгоочікуваний крок, що зробить нас повноцінною частиною родини міжнародної кримінальної юстиції. Щоправда, є одне «але». Про що йде мова, читайте у статті Гюндуза Мамедова та Надії Волкової « Україна стає ближчою до Суду, який видав ордер на арешт Путіна. Але є нюанс ».

Україна змінила кримінальний кодекс відповідно до Римського статуту

Джерело: zn.ua (Політика)