Наближення зими: синоптикиня повідомила, коли випаде перший сніг

22 жовтня 2024 р. 12:36

22 жовтня 2024 р. 12:36


За прогнозом синоптиків , цього тижня в Україні очікується тепла погода. Але потім українці відчують наближення зими. Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла NV, коли повернуться заморозки та випаде перший сніг.

За її словами, в Україну повернулась дрібка осіннього тепла: найближчими днями тут пануватимуть повітряні потоки з південного заходу, які несуть теплішу повітряну масу.

«Принаймні вдень повітря буде прогріватися до комфортних +15 градусів у більшості регіонів, — зазначає експертка. — По півдню України очікуємо навіть до +17…+18. Нічна температура зберігатиметься в межах +1…+7. Заморозки поки відступили, лише подекуди температура повітря ще може опускатися трохи нижче 0. Зокрема, мороз очікується найближчими днями у Карпатах, а саме −1…−3 на високогір'ї», – розповіла вона.

З четверга, 24 жовтня, повітряні потоки знову мінятимуть свій напрямок, і стане прохолодніше. Північно-західний вітер трохи знизить температуру до +10…+13 у більшості областей, а ще додасть хмарності.

Зміну погоди принесуть атмосферні фронти з північного заходу вже наступного тижня.

«Все-таки наближається третій місяць осені. Звичайно, там вже і опади можуть бути, зокрема, подекуди змішаної фази», — пояснила експертка

Це свідчить про високу імовірність першого снігу в країні.

«Для України зберігається тенденція останніх років — тобто зими стають деталі теплішими. Очікуємо, що й ця зима не буде виключенням. Звичайно, можуть бути і періоди холоду, але їх тривалість і зниження температури до таких сильних морозів по −20…−30 градусів стає дедалі коротшою. Або ж вони іноді взагалі відсутні, як, наприклад, сезон 2019−2020, коли у нас метеорологічна зима так і не настала», — нагадала експертка.

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Наближення зими: синоптикиня повідомила, коли випаде перший сніг

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua