У російській Казані розпочинається саміт БРІКС

22 жовтня 2024 р. 13:02

22 жовтня 2024 р. 13:02


У російському місті Казань 22 жовтня розпочинається саміт БРІКС , який триватиме до 24 жовтня. Москва хоче, щоб зустріч продемонструвала зростаючий вплив незахідного світу, але її партнери з Глобального Півдня закликають очільника Кремля Владіміра Путіна знайти спосіб завершення війни в Україні, пише Reuters .

Зазначається, що журналісти з країн БРІКС засипали диктатора запитаннями про можливе припинення вогню. У відповідь Путін знову повторив свої претензії на українські регіони та заявив про необхідність врахування "довгострокових інтересів безпеки" РФ.

Як пише агентство, два російські джерела підтвердили, що у Москві все більше говорять про можливу угоду про припинення вогню. Проте наразі немає конкретики, адже увесь світ чекає результатів президентських виборів у США.

На БРІКС припадає 45% населення світу та 35% світової економіки, виходячи з паритету купівельної спроможності. Втім на Китай припадає більша частина економічної потужності групи.

Вказується, що напередодні саміту Путін провів у своїй резиденції в Ново-Огарьово неформальні перемовини з президентом ОАЕ шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль-Нахайяном. Російський диктатор похвалив як шейха Мухаммеда, так і наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який не прийде на зустріч у Казані, за їхні "посередницькі зусилля" щодо війни в Україні.

Нагадаємо, на саміті БРІКС у РФ буде присутній китайський лідер Сі Цзіньпін. Це буде другий його візит до Росії після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Також на зустріч до Казані приїде генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Раніше президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва повідомив, що він не зможе поїхати в Росію на саміт БРІКС, оскільки він перебуває на лікуванні ‒ посадовець впав і вдарився потилицею. За висновками лікарів, йому не можна напружуватися і потрібно перебувати під наглядом.

У російській Казані розпочинається саміт БРІКС

Джерело: zn.ua (Політика)