СБУ виявила у керівниці Миколаївської обласної МСЕК понад 450 тисяч доларів, а в її сина – російський паспорт

22 жовтня 2024 р. 13:07

22 жовтня 2024 р. 13:07


Служба безпеки України заявляє про викриття керівниці обласного центру медико-соціальної експертизи Миколаївської облради на корупційних схемах для ухилянтів.

Як повідомляє пресслужба відомства, під час обшуків у фігурантки виявлено понад 450 тисяч доларів та колекцію ювелірних виробів, які вона переховувала за різними адресами.

«Більшу частину вилучених грошей та коштовностей знайдено в помешканні її сина – інтерна медичного вишу, в якого СБУ виявила також російський паспорт. За наявними даними, молодик оформив громадянство країни-агресора у колишньому генконсульстві РФ в Одесі до початку повномасштабної війни», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, для переховування нелегальних доходів посадовиця оформила на свого сина три незадекларовані квартири, а протягом 2015–2023 років очільниця МСЕК зазначала у своїх деклараціях винятково офіційні прибутки на загальну суму трохи більше за 2 млн грн.

Правоохоронці встановили, що у 2023 році посадовиця оформила собі та сину 2-гу групу інвалідності для отримання від держави додаткових пільг та соціальних виплат.

Триває розслідування. На підставі отриманих матеріалів вирішується питання щодо повідомлення чиновниці про підозру.

Згідно з інформації на сайті управління охорони здоровʼя Миколаївської ОДА, мова може йти про виконуючу обовʼязки головного лікаря Віру Бєлякову. Наразі публічних її коментарів щодо повідомлення СБУ немає.

Днями президент України Володимир Зеленський анонсував проведення засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене роботі медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

«На жаль, у тилу тут, в Україні, стаються речі, з якими жодних ворогів не треба. Це реально внутрішній ворог. Те, що відбувається із МСЕК та нахабством людей, зокрема прокурорів, які скористались своїми зв’язками з МСЕК та оформили собі фальшиві інвалідності. Я чекаю від правоохоронців зокрема, передусім – СБУ, ДБР, Офісу Генпрокурора – відповідних швидких жорстких рішень. Призначив РНБО», – зазначив Зеленський 20 жовтня у відеозверненні.

Цьому передувала низка повідомлень про ймовірні зловживання у МСЕК. Зокрема на початку жовтня стало відомо, що Державне бюро розслідувань підозрює керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагаченні. Під час обшуків у них знайшли готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах.

Було розпочато кримінальне провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби.

Правоохоронці 5 жовтня затримали та повідомили про підозру в незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК). Згодом суд взяв підозрювану під варту з альтернативою внесення застави у сумі 500 мільйонів гривень.

Згідно з даними сайту Хмельницької обласної ради – МСЕК області очолює депутатка міської ради від фракції «Слуга народу» Тетяна Крупа. Її публічних коментарів щодо справи наразі немає.

Однак її адвокатка Анжеліка Моісєєва в коментарі для «Українських новин» заявила, що подала апеляційну скаргу рішення суду першої інстанції. За її словами, рішення про тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 мільйонів гривень порушує «принципи пропорційності та справедливості, закріплені в національному законодавстві та міжнародних правових актах», а вина Тетяни Крупи ще не доведена.

СБУ виявила у керівниці Миколаївської обласної МСЕК понад 450 тисяч доларів, а в її сина – російський паспорт

Джерело: Радіо Свобода Україна