Кожен п’ятий працівник прокуратури отримує пенсійні виплати – ЗМІ

22 жовтня 2024 р. 13:28

22 жовтня 2024 р. 13:28


В органах української прокуратури кожен п’ятий отримує пенсійні виплати, що може вказувати на наявність інвалідності. При цьому серед керівного складу вони призначені 38% працівників, йдеться у матеріалі « Економічної правди ».

Журналісти проаналізували відриті дані 8070 декларацій прокурорів за 2023 рік, а це приблизно 87% від офіційної чисельності прокурорів в Україні, та з’ясували, що 20% отримують пенсію.

При цьому у матеріалі нагадується, що прокурори в Україні мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, у разі наявності 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на певних посадах не менше 15 років.

Частка прокурорів із пенсією виявилась найбільша у Хмельницькій області – там їх понад 30%. На другому місці - Черкаська область, а найменше у Києві та області.

Кожен п’ятий працівник прокуратури отримує пенсійні виплати – ЗМІ

Видання зазначає, що рядові прокурори лише в 19% декларацій вказали отримання пенсії, тоді як серед керівного складу (начальники та заступники начальників в прокуратурах) пенсійне забезпечення мають 38%.

Журналісти також вказують, що проаналізували судові вироки у розслідуваннях щодо працівників МСЕК у справах про ухиляння від мобілізації  та виявили, що жоден із підозрюваних так і не отримав реального покарання – здебільшого це були штрафи та умовні вироки. В більшості про такі покарання просила прокуратора, посилаючись на угоди про визнання винуватості.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, голова медико-соціальної експертної комісії Хмельницької області Тетяна Крупа, яку підозрюють у незаконному збагаченні , оформила інвалідність другої групи для 49 співробітників обласної прокуратури, в тому числі для обласного прокурора Олексія Олійника. Після цього в Офісі генпрокурора почали розслідування, а президент Володимир Зеленський заявив, що чекає швидких рішень від СБУ, ДБР та ОГП.

Кожен п’ятий працівник прокуратури отримує пенсійні виплати – ЗМІ

Джерело: zn.ua (Політика)