За поданням СБУ скасували понад чотири тисячі висновків про інвалідність – Малюк

22 жовтня 2024 р. 16:34

22 жовтня 2024 р. 16:34


У 2024 році підозри у корупції отримали 64 посадовці медико-соціальних експертних комісій, а 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів, скасували, повідомив голова Служби безпеки України Василь Малюк за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Він заявив, що дев’ять підозрюваних уже отримали вироки. До того ж СБУ, за словами Малюка викрила і припинила діяльність восьми угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

Так, у Харківській області викрили групу, до якої входили 13 членів обласного МСЕК. Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я. Під час обшуків у них вилучено понад 650 тис. доларів.

В Рівненській області 29 працівників місцевих регіональних МСЕК і лікарсько-консультативних комісій допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації. Вони оформлювали для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб із подальшим призначенням груп інвалідності.

У Миколаєві голова обласної МСЕК активно «допомагала» ухилянтам та «заробила» понад 450 тис. доларів , колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі, які записала на сина-студента, який має російське громадянство.

В Закарпатській області голова обласної МСЕК і троє її спільників за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Малюк зазначив, що  на разі СБУ також перевіряє майже 2,4 посадовців різних рангів, які отримали інвалідність останнім часом.

«Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР», - додав глава СБУ.

Зазначимо, що активні перевірки Центрів медико-соціальної експертизи активізувались по всі країні після того, як у голови Хмельницької обласної МСЕК під час обшуків знайшли майже шість мільйонів доларів готівкою у різній валюті.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив , що під час перевірки МСЕК вже виявили сотні епізодів порушень на різних рівнях.

За поданням СБУ скасували понад чотири тисячі висновків про інвалідність – Малюк

Джерело: zn.ua (Політика)