Зеленський збирав РНБО щодо ситуації з МСЕК: ухвалили «рішення, які повернуть справедливість»

22 жовтня 2024 р. 18:15

22 жовтня 2024 р. 18:15


Президент Володимир Зеленський у вівторок, 22 жовтня, провів засідання РНБО, присвячене недавнім корупційним скандалам із представниками медико-соціальних експертних комісій.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Під час засідання з доповідями виступили голова СБУ Василь Малюк та міністр внутрішніх справ Ігор Клименко з приводу перевірок та розслідування правопорушень.

«Встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців. Доповідали Премʼєр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович щодо кроків, які повинні бути зроблені на урядовому рівні», – розповів президент, додавши, що РНБО також розглянула ситуацію в системі органів прокуратури.

За підсумками засідання Зеленський затвердив своїм указом список рішень РНБО, «які повернуть справедливість».

Зокрема, йдеться про:

  • цифризацію процесів проходження всіх етапів МСЕК;
  • реальну перевірку декларацій членів МСЕК;
  • перевірку та перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадових осіб та аудиту - відповідних пенсійних нарахувань;
  • реформування системи МСЕК, а також системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовим особам державних органів.

«Але вважаю, що відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною. Доручив Премʼєр-міністру України розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств. Потрібні кадрові рішення», – заявив Зеленський.

Він також заявив, що «має бути політична відповідальність генерального прокурора» за ситуацію із отриманням інвалідності в органах прокуратури.

Нагадаємо, раніше на незаконному збагаченні викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу. Під час обшуків у неї виявили великі суми готівкою, прикраси та брендові речі. Крім того, у польському банку у неї знайшли ще 590 тисяч доларів .

Згодом стало відомо, що 50 прокурорів Хмельницької області за допомогою Крупи оформили собі групу інвалідності.

А сьогодні в СБУ заявили, що у голови Миколаївської МСЕК знайшли понад 450 тисяч доларів , а в її сина – російський паспорт.

Зеленський збирав РНБО щодо ситуації з МСЕК: ухвалили «рішення, які повернуть справедливість»

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua